X

Οι selfies του τρομοκράτη πριν από την επίθεση στο μουσείο του Λούβρου

Ο 29χρονος Αιγύπτιος τις είχε στείλει στον πατέρα του την ημέρα της επίθεσης. Έσπασε τη σιωπή του ενώπιον των ανακριτών.

Ant1news

Δύο φωτογραφίες που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters δείχνουν τον δράστη της επίθεσης με ματσέτες στο μουσείου του Λούβρου να ποζάρει μπροστά από αξιοθέατα του Παρισιού, λίγο πριν εξαπολύσει την επίθεση.

Στις δύο selfies, τις οποίες ο Αμπντάλα Ρεντά αλ-Χαμάχμι έστειλε στον πατέρα του την περασμένη Παρασκευή, απαθανατίζεται ο 29χρονος Αιγύπτιος να ποζάρει με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και την Πυραμίδα του Λούβρου.

Ο δράστης που υποβάλλεται σε ανάκριση στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, άρχισε να καταθέτει στους ερευνητές μετά την αρχική του άρνηση να μιλήσει, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή. «Κατά την τρίτη ακρόαση χθες, ο ύποπτος δέχτηκε να ξεκινήσει να καταθέτει στους ανακριτές λέγοντας το όνομά του και εκθέτοντας την πρώτη του εκδοχή των γεγονότων», όπως ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα το πρακτορείο Reuters μια δικαστική πηγή. Ο 29χρονος παραμένει υπό νοσηλεία έχοντας τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα αφού τον πυροβόλησε ένας στρατιώτης.

Οι γαλλικές αρχές δεν εντόπισαν κανένα στοιχείο ότι ο δράστης ορκίστηκε πίστη σε μια τζιχαντιστική οργάνωση κατά τις έρευνες στο διαμέρισμα που ενοικίασε μέσω διαδικτύου. Οι ερευνητές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το τηλέφωνο και το τάμπλετ του που κατέσχεσαν.

 

Έχουν επίσης στρέψει το ενδιαφέρον τους στα tweet που αναρτήθηκαν γραμμένα στην αραβική γλώσσα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, σε έναν λογαριασμό με το όνομα Αμπντάλα αλ-Χαμάχμι, όπου ο συντάκτης απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα για την συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά στο Ιράκ και τη Συρία.

 

Συγκεκριμένα ώρες πριν από την επίθεση στο μουσείο του Λούβρου, ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Χαμάχμι έγραφε: «Γιατί φοβούνται την εγκαθίδρυση ενός Ισλαμικού Κράτους; Διότι η χώρα του Ισλάμ θα υπερασπιστεί τους πόρους της και τα εδάφη της και την τιμή και την αξιοπρέπεια των Μουσουλμάνων».

 

Κι αν και ο «τρομοκρατικός χαρακτήρας» της επίθεσης «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» για τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο πατέρας του Χαμάχμι, πρώην αξιωματικός της αιγυπτιακής αστυνομίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γιος του δεν είχε παρουσιάσει καμία ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης.