X

Ανεπιθύμητος ο Τραμπ στην Βρετανία

«Ο Τραμπ στα σκουπίδια. Πολεμήστε την μισαλλοδοξία», το σύνθημα μαζικής διαδήλωσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ant1news


Αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Βρετανία μετά από επίσημη πρόσκληση της Τερέζα Μέι.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, την Δευτέρα,  έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου την ώρα στιγμή που οι βουλευτές συζητούσαν κατά πόσο θα πρέπει να γίνει δεκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Τραμπ , καθώς η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει να επανεπιβεβαιώσει την χαρακτηριζόμενη «ιδιαίτερη σχέση» που διατηρεί η χώρα με τις ΗΠΑ και να διασφαλίσει την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, ενόψει και του Brexit.

 

Η προγραμματισμένη επίσκεψη, που ανακοινώθηκε μετά την υπογραφή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο, συσπείρωσε την αντιπολίτευση στην Βρετανία. Παράλληλα, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν ένα αίτημα ζητώντας να μην λάβει ο Τραμπ την τιμή επίσημης επίσκεψης, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η συζήτηση επί του αιτήματος εισήλθε την Δευτέρα στην ημερήσια διάταξη της βουλής, σε μια συμβολική συζήτηση που δεν μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόσκληση που έχει καταθέσει. Η πρωθυπουργός Μέι έχει, πάντως, καταστήσει σαφές ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης της επίσκεψης.

Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο κρατούσαν πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Ο Τραμπ στα σκουπίδια. Πολεμήστε την μισαλλοδοξία”.

 

 «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε κατά πόσον πρέπει να είμαστε σοκαρισμένοι από την ηθική αυτής της πρόσκλησης, ή απλά να εκπλαγούμε από την ανοησία αυτής», τόνισε ο βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τον Τραμπ σχετικά με επενδύσεις του Αμερικανού προέδρου στην Σκωτία.