X

Μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής η Πολωνία

Αντιδρώντας στην επανεκλογή Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έγινε «κατ’ εντολή του Βερολίνου», όπως καταγγέλλει η Βαρσοβία.

Ant1news

Η επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία, στην οποία αντιτασσόταν η Βαρσοβία, είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου», κατήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι ερωτηθείς για τον διορισμό του Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών-μελών.

Η Πολωνία, που είχε αντιταχθεί στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφεραν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ενέργεια αυτή της Βαρσοβίας δεν ανατρέπει την επανεκλογή του Τουσκ, δεδομένου ότι δεν ήταν αναγκαίο να επιτευχθεί ομοφωνία.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ηγέτη του πρώην Πρωθυπουργού της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρινε.

Η συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία αντιτασσόταν σθεναρά στην επανεκλογή του Τουσκ, ο οποίος παραμένει στενά συνδεδεμένος με την κεντρώα αντιπολίτευση στην Πολωνία.