X

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επιδιώκει η Σκωτία

Αφορμή ο χειρισμός της βρετανικής Κυβέρνησης γύρω από το Brexit. Πότε εκτιμάται ότι μπορεί να διεξαχθεί.

Ant1news

Την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να επιδιώξει, για ακόμη μια φορά, η Σκωτία, με δημοψήφισμα που θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2018 ή το 2019, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της σκωτσέζικης Κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζον.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της, μετά το «πράσινο φως» της βρετανικής Βουλής στην Τερέζα Μέι για ενεργοποίηση των διαδικασιών για την αποχώρηση από την ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί «ούτε ίντσα» από τη γραμμή του «σκληρού Brexit», με την οποία η Σκωτία έχει εκφράσει τη διαφωνία της.

«Οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να έχουν την επιλογή ανάμεσα σε ένα "σκληρό Brexit" και στην Ανεξαρτησία, που θα τους επιτρέψει να ρυθμίσουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε η Ν. Στέρτζον. 

Όπως τόνισε η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας, θα ζητήσει από το τοπικό κοινοβούλιο να εγκρίνει αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. 

 

Πάντως, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα εγκρίνει σχετικό αίτημα της Σκωτίας για νέο, νομικά δεσμευτικό, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Διχαστικό αποκάλεσε το αίτημα για νέο δημοψήφισμα ο ηγέτης του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Σκωτίας, λέγοντας ότι θα ψηφίσει αρνητικά σε κάθε σχετικό αίτημα.