X

Προ των πυλών η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit

Πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο, με το οποίο ξεκινά η διαδικασία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Τα νέα «εμπόδια» για την Τερέζα Μέι.

Ant1news

Ο βρετανός Υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, υπεύθυνος για θέματα Brexit, χαιρέτισε την έγκριση χθες από το κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που δίνει στην κυβέρνηση και στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το κοινοβούλιο σήμερα υποστήριξε την κυβέρνηση στην αποφασιστικότητά της για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. (...) Βρισκόμαστε τώρα στο κατώφλι της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης εδώ και μια γενιά για τη χώρα μας», είπε σε χθεσινοβραδινή του δήλωσή του ο Ντέιβις.

«Άρα θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 έως το τέλος του μήνα όπως προβλέπεται και θα παραδώσουμε ένα αποτέλεσμα που λειτουργεί προς όφελος όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.

Νωρίτερα η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας πρόσθεσε ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στην Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας ότι, η  χώρα της θα επιδιώξει ακόμα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της από τη Μεγάλη Βρετανία, μέσα στο 2018 ή 2019, δηλαδή προτού βγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντίδραση της Μέι μπροστά στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος στην Σκωτία, μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ήταν καταρχίν αρνητική, καθώς όπως δήλωσε, κάτι τέτοιο θα ήταν διχαστικό. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, διευκρίνισε διά του εκπροσώπου της ότι, σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα για την Σκωτία, θα πρέπει να εγκριθεί αρχικά από το τοπικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να λάβει άδεια από το Λονδίνο, την κεντρική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.