X

“Χτύπημα” στον λαϊκισμό οι ολλανδικές εκλογές

Γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Βίλντερς οι Ολλανδοί, που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Ανακούφιση σε όλη την Ευρώπη. “Χαστούκι” για τον Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

Η μαζική προσέλευση των Ολλανδών, με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων 30 χρόνων, απέδειξε ότι απορρίπτουν την αντιευρωπαϊκή ρητορική στην πράξη που είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει ο Βίλντερς, χαρίζοντας τη νίκη στους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα το λαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε λαμβάνει 33 έδρες, το κόμμα για την ελευθερία του Γκέερντ Βίλντερς 20 έδρες, οι Χριστιανοδημοκράτες του Μπούμα και οι κεντρώοι του Αλεξάντερ Πέχντολντ δίνουν μάχη για την τρίτη θέση λαμβάνοντας από 19 έδρες με την πράσινη Αριστερά να παίρνει 14 έδρες, μία νίκη η οποία πιστώνεται σε μεγάλο  βαθμό στον επικεφαλής της Γέσε Κλάβερ.

Μεγάλη ήττα υπέστη ενώ το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, πέφτει στις 9 έδρες από τις 38 που είχε  στις προηγούμενες εκλογές.

Ανακούφιση στην Ευρώπη

Ανακουφισμένοι οι ευρωπαίοι ηγέτες είδαν τον ολλανδικό λαό να απορρίπτει τις ακραίες ρητορικές του Βίλντερς  αλλά και να λαμβάνουν σοβαρά  υπόψη τους τόσο τον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε όσο και την καλή οικονομική πορεία της χώρας καθώς η ανάπτυξή της είναι στο 2,7%, ενώ η ανεργία στο 5%.

Με τις 33 θέσεις που κέρδισε ο Ρούτε το πιο πιθανό είναι ότι θα θα αρχίσει να φλερτάρει τους στενότερους πολιτικούς «γείτονές» του, τους Χριστιανοδημοκράτες όπως και τους «φιλικούς» κεντρώους του D66. Αλλά ακόμη και με αυτούς δεν μπορεί να φτάσει τις 76 έδρες. Θα πρέπει να προσεγγίσει ένα κόμμα της αριστεράς για να καλύψει το κενό. Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, μπορεί να είναι οι Πράσινοι Αριστεροί ή το Εργατικό Κόμμα, το οποίο μπορεί να θέλει να κρυφτεί κάτω από έναν βράχο για να γιατρέψει τις πληγές του.

Τώρα μένει να φανεί με ποιούς θα μπορέσει να συνεργαστεί ο Ρούτε με το πιθανότερους τους Χριστιανοδημοκράτες και τους κεντρώους.Ωστόσο για να φτάσει τις 76 έδρες θα πρέπει να προσεγγίσει και ένα κόμμα της αριστεράς ή τους εργατικούς για να καλύψει το κενό.

Συγχαρητήρια από Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε:

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

 

Γιούνκερ: σαφής νίκη κατά των εξτρεμιστών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη χθες το βράδυ τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη «σαφή νίκη» που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια «ψήφο κατά των εξτρεμιστών».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.