X

St Patrick’s Day: τι και πώς γιορτάζεται σήμερα

Από το Δουβλίνο έως το Μπέλφαστ και από την Νέα Υόρκη ως την Αθήνα, ο κόσμος «πρασινίζει» για τη μεγαλύτερη γιορτή των Ιρλανδών.

Ant1news

Η γιορτή του Saint Patrick αποτελεί ορόσημο για τους απανταχού Ιρλανδούς και όχι μόνο, καθώς γίνεται αφορμή για παρελάσεις, γιορτές, πάρτι, χορό, φαγητό, άφθονο αλκοόλ και κυρίως…πράσινα ρούχα και αντικείμενα.

Ο Άγιος Πατρίκιος γιορτάζεται από το 1903 κάθε χρόνο την 17η Μαρτίου στο Δουβλίνο, το Μπέλφαστ, όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου είναι αργία κάθε δημόσιου φορέα, καθώς και σε άλλες πόλεις του κόσμου όπως το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, όπου γίνονται οι μεγαλύτερες παρελάσεις, ενώ δεν είναι λίγα τα κτήρια που γίνονται πράσινα, λόγω της ημέρας.

Μία από τις παραδόσεις της ημέρας προστάζει να μπει ένα τριφύλλι στο ποτήρι, προτού αυτό γεμίσει με αλκοόλ – που ως επί το πλείστον είναι φρέσκια ιρλανδική μπίρα ή ουίσκι – και στη συνέχεια θα πρέπει κάποιος να πιει όλο το περιεχόμενο, για να δει αν το τριφύλλι θα παραμείνει στον πάτου του ποτηριού ή θα πέσει στον ώμο του. Το τριφύλλι είναι το ορόσημο της γνωστής ιρλανδικής τύχης και το έμβλημα της χώρας σε κάθε έκφανσή της.

 

 

Την 17ή Μαρτίου που γιορτάζεται το Saint Patrick είναι η μέρα του θανάτου του Αγίου Πατρικίου, προστάτη των Ιρλανδών και επίσημη θρησκευτική αργία για την καθολική εκκλησία τους.

 

Αρχικά ο εορτασμός της αφορούσε τους Ιρλανδούς μετανάστες, κυρίως της βόρειας Αμερικής, ενώ από το 1884 γιορτάζεται ευρέως και στον Καναδά, με τη μεγαλύτερη παρέλαση να λαμβάνει χώρα στο Μόντρεαλ.

 

Να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπάρχει αξιοσημείωτη ιρλανδική κοινότητα, υπάρχει πλήθος εκδηλώσεων σε μπαρ και καφέ για τον συμβολικό εορτασμό της ημέρας.

Ποιος ήταν ο Saint Patrick και γιατί έγινε ο πολιούχος Άγιος των Ιρλανδών

Ο Άγιος Πατρίκιος ήταν Ιταλοβρετανός ιεραπόστολος και ιερέας στην Ιρλανδία του 5ου αιώνα κι έγινε πολιούχος της λόγων του ιερού του κηρύγματος για τις αξίες που ανέδειξε σχετικά με το έθνος, την τέχνη και την οικογένεια, μεταξύ άλλων.

Η ακριβής περίοδος της επίγειας ζωής του δεν έχει διαπιστωθεί, αλλά υπολογίζεται ότι είχε ζήσει στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα, οπότε και λέγεται ότι είχε πιαστεί από Ιρλανδούς πειρατές που τον πήραν από την Βρετανία και τον πήγαν ως σκλάβο στην Ιρλανδία. Εκεί φύλαγε ζώα για έξι χρόνια,  αφού στη συνέχεια δραπέτευσε και επέστρεψε στην οικογένειά του. Αυτήν ακριβώς την περίοδο της σκλαβιάς του θεωρείται ότι ήρθε κοντά στο Θεό, για να ακολουθήσει τελικά το δρόμο της χριστιανοσύνης.

 

Χρόνια αργότερα, όταν έγινε κληρικός, επέστρεψε στην Ιρλανδία όπου λειτούργησε ως ιερέας, χωρίς να είναι γνωστό που ακριβώς εργάστηκε.

Μέχρι τον 7ο αιώνα είχε γίνει ο πολιούχος Άγιος της Ιρλανδίας.

 

 

Σύμφωνα με το θρύλο, το σήμα του τριφυλλιού που έγινε το χαρακτηριστικό της Ιρλανδίας, οφείλεται στη χρήση που του έκανε, καθώς κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι το χρησιμοποιούσε ως σύμβολο της διδασκαλίας του όταν αναφερόταν στην Αγία Τριάδα.