X

Αυτός είναι ο τρομοκράτης που επιχείρησε να αιματοκυλίσει το αεροδρόμιο Ορλί (φωτό+βίντεο)

Τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν όταν απέσπασε το όπλο από μέλος στρατιωτικής περιπόλου.

Ant1news

Ένας 39χρονος Γάλλος, που ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών, σκοτώθηκε σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας αφού προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο από μια στρατιωτίνα σε περιπολία στο αεροδρόμιο Ορλί, νότια του Παρισιού. Η έρευνα για το επεισόδιο ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Παρισιού.

Μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση στο Ορλί, ο αραβικής καταγωγής Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, είχε πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών που τον σταμάτησαν για έλεγχο στο προάστιο Σεν Ντενί της γαλλικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια έκλεψε ένα αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβεί στο αεροδρόμιο.

«Γύρω στις 07:30 (09:30 ώρα Ελλάδας), ο δράστης προσπάθησε να αφαιρέσει ένα επιθετικό όπλο Famas από μια στρατιωτίνα και στη συνέχεια κατέφυγε σε ένα κατάστημα του διεθνούς αεροδρομίου προτού σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας» στον νότιο τερματικό σταθμό, ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Τη φωτογραφία του δράστη έδωσε πρώτη στο φως της δημοσιότητας η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης έστειλε SMS στον πατέρα του ότι εκείνος πυροβόλησε τους αστυνομικούς νωρίς το πρωί.

Ο πατέρας και ο αδελφός του δράστη τέθηκαν υπό κράτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε το θάρρος που επέδειξαν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, απέναντι σε “ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο”.

 

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον νότιο τερματικό σταθμό και οι επιβάτες που βρίσκονταν στον δυτικό τερματικό σταθμό περιορίστηκαν εκεί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ. Δεν υπήρξαν τραυματίες, πρόσθεσε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του νότιου τερματικού σταθμού στη ζώνη για το κοινό, ακριβώς πριν από τους ελέγχους.

 

Μια περίμετρος ασφαλείας δημιουργήθηκε και σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας μετά το Παρί-Σαρλ ντε Γκολ (Ρουασί).

 

Μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και στην περιοχή της πρωτεύουσας (130 θάνατοι), η Γαλλία βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης η οποία έχει παραταθεί πολλές φορές και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Ιουλίου.