X

Περιοδεία πριν την ενεργοποίηση του Brexit πραγματοποιεί η Μέι

Στην Ουαλία, την Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία θα βρεθεί η Μέι προκειμένου να αφουγκραστεί τις απόψεις του κόσμου για το Brexit.

Ant1news

Την Ουαλία πρόκειται να επισκεφθεί η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι , στα πλαίσια  προγραμματισμένων επαφών με όλα τα έθνη που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία, πριν δρομολογηθεί επίσημα η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέι, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters, αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τις διετείς διαπραγματευτικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα, με το γραφείο της να ανακοινώνει ότι θα επισκεφθεί την Ουαλία, τη Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία για να αφουγκραστεί τις απόψεις του κόσμου.

Σε μια κίνηση πρόκληση, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα πιέσει για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, εξαιτίας του "τοίχους αδιαλλαξίας" με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη στο Λονδίνο, την περίοδο που η Σκωτία επεδίωκε να έχει τη δική της συμφωνία για έξοδο από την ΕΕ. Ωστόσο, η May απέρριψε κάτι τέτοιο, λέγοντας πως δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου εθνικιστικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, Sinn Fein, διεμήνυσε επίσης πως το κόμμα του επιθυμεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από την Μεγάλη Βρετανία "το συντομότερο δυνατό" και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τη Δευτέρα, η Μέι και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit David Davis θα συναντήσουν τον Ουαλό υπουργό Carwyn Jones και επιχειρηματικούς παράγοντες, για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ουαλία να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από το Brexit, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της.

Το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit τον προηγούμενο χρόνο έφερε στην επιφάνεια τις διασπαστικές τάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν την ενότητα της Βρετανίας, καθώς οι πολίτες της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ηγούνταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με τους Άγγλους και τους Ουαλούς, ωστόσο, να πλειοψηφούν τελικά υπέρ της αποχώρησης.