X

Ξεκινά στις 29 Μαρτίου η διαδικασία του Brexit

Ξεκινά και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση των δύο ετών μέχρι το οριστικό Brexit. Ενήμερος για την απόφαση της Τερέζα Μέι ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ant1news

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μέι.

Η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι, διευκρίνησε ο εκπρόσωπος τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΕ, η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των δύο ετών έως το Brexit. Παράλληλα, θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα άλλα 27 κράτη μέλη τις οδηγίες διαπραγμάτευσης του σχεδίου Brexit μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν την διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.