X

Σφοδρή κριτική σε Ντάισελμπλουμ για τα “ποτά και τις γυναίκες”

Η άρνησή του να ζητήσει συγνώμη για τη δήλωση που έκανε για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης προκάλεσε την κατακραυγή των ευρωβουλευτών.

Ant1news

Την έντονη αποδοκιμασία των ευρωβουλευτών δέχθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την άρνησή του να ζητήσει συγνώμη για τη δήλωσή του περί σπατάλης χρημάτων από τις χώρες του Νότου σε... «ποτά και γυναίκες»!

"Στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάσθηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ, σύμφωνα με σχόλια του ισπανικού Τύπου.

Αυτές οι δηλώσεις ήταν αρκετές για να ξεσπάσει "πόλεμος" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος». 

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκαμπριέλ Μάτο τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι πλέον ουδέτερος ως επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να απολογηθεί και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η «αλληλεγγύη» στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Τόνισε δε ότι δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες. "Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της Ευρωζώνης" σημείωσε.