X

“Οργή” από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για “τα ποτά και τις γυναίκες”

Την παραίτησή του ζητούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Ποιος έκανε παρόμοια δήλωση με τον Ντάισελμπλουμ. Θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα.Τι διευκρινίζει ο εκπρόσωπός του.

Ant1news

Την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων έχει προκαλέσει η δήλωση του επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για “τα ποτά και τις γυναίκες”. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ηγέτες που ζητούν την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ.

«Όσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο το καλύτερο» γράφει στο Facebook ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία των «Δημοκρατικών» Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι έκανε τη δήλωση αυτή αναφορικά με τη συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία κατηγόρησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Nότου ότι «σπατάλησαν τα χρήματά τους σε γυναίκες και αλκοόλ». Ο Ρέντσι χαρακτήρισε «χαζές» τις δηλώσεις του Ολλανδού πολιτικού, προσθέτοντας ότι «αρμόζουν σε συζήτηση καφενείου».

«Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζoυν την θέση που τους έχει δοθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος, σε έναν μήνα, για την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο» γράφει επίσης ο Ρέντσι.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ζήτησε επίσης την άμεση παραίτηση του προέδρου του Eurogroup.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει. Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης», ήταν η απάντηση του Μ. Σχοινά κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

 

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Ο Σάντος Σίλβα τη χαρακτήρισε ένα «κακό αστείο χρησιμοποιώντας αδιανόητους όρους» και δήλωσε ότι αποτελεί ασέβεια για τις προσπάθειες του πορτογαλικού λαού που υφίστανται χρόνια επίπονης λιτότητας υπό τους όρους της διάσωσης του 2011-14 από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Θύελλα αντιδράσεων και στην Ελλάδα

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρίθουν ρατσιστικών στερεοτύπων, προσβάλλουν ολόκληρους λαούς, καλλιεργούν το διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και τον σεξισμό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζει «απολύτως καταδικαστέα» τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ, τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και σημειώνει πως αυτά τα σχόλια «είναι και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Είναι ακριβώς αυτή η ρητορεία που ανοίγει τον δρόμο, αν όχι για την πολιτική, τουλάχιστον για την ιδεολογική ενίσχυση της ακροδεξιάς», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλώς πράττουν και καταδικάζουν τώρα τέτοια σχόλια. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούν διάφορες δηλώσεις στελεχών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες τροφοδότησαν την προπαγάνδα της βορειοευρωπαϊκής άκρας δεξιάς».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου  για «γυναίκες και ποτά» είναι «άστοχες» και «σεξιστικές», ενώ «στρώνουν το χαλί» για εξτρεμιστικά σχόλια.

Τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι χώρες του Νότου ξόδεψαν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι από κανέναν, όσο υψηλά ιστάμενος και αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Star.

 

"Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup -η ευρωπαϊκή εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε»- έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, που εφαρμόζονται ενιαία σ’ όλα τα κράτη μέλη  -βόρεια και νότια- απ’ όλες τις κυβερνήσεις κι έχουν τη ρίζα τους στον ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις πολιτικές της ΕΕ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Θεοδωράκης: Είναι η Ευρώπη που δεν θέλουμε

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε:

«Η Ευρώπη των στερεοτύπων και των εύκολων κατηγοριών σαν αυτές του Ντάισελμπλουμ, είναι ακριβώς η Ευρώπη που δεν θέλουμε».

Προσπαθεί να τα ...μαζέψει ο Ντάισελμπλουμ για “τα ποτά και τις γυναίκες”

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μετά τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, που θεωρήθηκαν αρνητικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και τροφοδότησαν τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.