X

Λονδίνο: τα ντοκουμέντα φρίκης, οι ήρωες και τα θύματα της επίθεσης (βίντεο)

Ο κατάλογος των θυμάτων της επίθεσης. Η πορεία των ερευνών και η ταυτότητα του δράστη. Οι ήρωες που ανέδειξε η τραγωδία.

Ant1news

Συνολικά οκτώ  άτομα έχουν συλληφθεί σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αγγλίας, για την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, η οποία στοίχισε τις ζωές πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο δράστης.

Το πέμπτο θύμα είναι ένας 75χρονος συνταξιούχος σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές. Ο άτυχος άντρας είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μετά την επίθεση αλλά κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν  πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία ανέφερε ότι επτά από αυτά τα πρόσωπα συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και άλλο ένα στο Λονδίνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι έρευνες σε σπίτια στην Ουαλία, στο ανατολικό Λονδίνο και στην πόλη του Μπέρμιγχαμ. Στις επιχειρήσεις αυτές μετέχουν "εκατοντάδες" αστυνομικοί. 

Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Όπως μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο "πηγή ασφαλείας", ο δράστης της επίθεσης έξω από βρετανικό κοινοβούλιο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές". 

 

Εν τω μεταξύ, η ταυτότητα του δράστη δόθηκε στην δημοσιότητα από την αστυνομία περίπου 24 ώρες μετά την επίθεση.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για νέες απειλές. Όπως δήλωσε η Τερέζα Μέι, ενώπιον του Κοινοβουλίου, πρόκειται για Βρετανό πολίτη, γνωστό στις υπηρεσίες Ασφαλείας. 


«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό, έναν τρομοκράτη εχθρό που δεν έχει απαιτήσεις, δεν παίρνει ομήρους, απλώς σκοτώνει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας.

 

Ο δράστης είναι το πρώτο από τα πέντε θύματα, με τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ να ακολουθεί. Ο αξιωματικός βρισκόταν στο προαύλιο του κοινοβουλίου,  κι έπεσε άοπλος πάνω στον δράστη, που τον μαχαίρωσε θανάσιμα. Οι προσπάθειες βουλευτή των Συντηρητικών να τον σώσει, κάνοντάς του τεχνητές αναπνοές, κάνει το γύρο του διαδικτύου, συγκινώντας.

 

 

Το δεύτερο θύμα είναι μία 43χρονη δασκάλα, με καταγωγή από την Ισπανία και βρετανικό διαβατήριο. Πρόκειται για μητέρα δύο παιδιών, που φέρεται να πήγαινε να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο την ώρα της τραγωδίας.

 

Το τέταρτο θύμα είναι ένας Αμερικανός τουρίστας που βρισκόταν στο Λονδίνο με την γυναίκα του για να γιορτάσει την 25η επέτειο του γάμου τους. Ο Κέρτ Κόχραν και η σύζυγός του, Μελίσα, η οποία υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς, διένυαν την τελευταία ημέρα του ταξιδιού τους.

 

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές το πέμπτο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης είναι ένας 75χρονος συνταξιούχος. Ο άτυχος άντρας είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μετά την επίθεση αλλά κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης. Οι συγγενείς του θύματος ενημερώθηκαν για τον θάνατο του οικείου τους και δέχονται ψυχολογική βοήθεια από εξειδικευμένους λειτουργούς.

Την ίδια ώρα έξι από τους συνολικά 28 τραυματίες, νοσηλεύονται σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με την κατάστασή τους να χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Και Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών, τις εθνικότητες των οποίων αποκάλυψε η ίδια η Βρετανίδα Πρωθυπουργός. 

Η τρελή πορεία του οχήματος στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και η έφοδός του στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, έχουν καταγραφεί από περαστικούς και όπως και οι σκηνές που ακολούθησαν την τραγωδία προκαλούν σοκ και συγκλονίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη.

Παράλληλα, σοκ προκαλεί η βουτιά μίας γυναίκας από τη γέφυρα στον Τάμεση, με το βίντεο που την κατέγραψε να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Η εν λόγω γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα στους επτά σοβαρά τραυματισμένους.

Οι κάτοικοι του Λονδίνου σοκαρίστηκαν, όμως την ίδια ώρα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να φοβηθούν και σήμερα η ζωή τους συνεχίζεται κανονικά στο πολύβουο κέντρο του Λονδίνου που βρίσκεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 

Η ίδια η Τερέζα Μέι, άλλωστε, συνέστησε ψυχραιμία στο χθεσινό της διάγγελμα, στο οποίο δήλωσε ότι η χώρα παραμένει σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, ενώ δίνοντας το στίγμα έκανε λόγο για πολυπολιτισμική πόλη. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο θα γίνει κανονικά, όπως και έγινε, με τους συμμετέχοντες να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Το ίδιο έγινε και στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας,καθώς και στην Σκότλαντ Γιαρντ, την οποία επρόκειτο να επισκεφτεί σήμερα η Βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο ακύρωσε την επίσκεψή της, για λόγους ασφαλείας.

 

Ο δήμαρχος του Λονδίνου έκανε κάλεσμα για μαζική προσευχή στη μνήμη των θυμάτων στις 18:00, τοπική ώρα, στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Πάντως η γέφυρα του Γουεστμίνστερ παράμεινε σφραγισμένη σήμερα, με ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ ο σταθμός του μετρό που βρίσκεται στο σημείο δεν ήταν προσβάσιμος από την πλευρά της γέφυρας.