X

Brexit: άρχισε επισήμως η διαδικασία αποχώρησης με την παράδοση της επιστολής

Ο πρέσβης της μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ επέδωσε στον Τουσκ, τη σχετική επιστολή ενεργοποίησης του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας.

Ant1news

Η πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μια χώρα αποχωρεί είναι πλέον γεγονός.

Λίγο πριν τις 14.30 ώρα Ελλάδος, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Τιμ Μπάροου επέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιστολή της πρωθυπουργού της χώρας του, Τερέζα Μέι, με την οποία η τελευταία, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητεί να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η σκηνή της παράδοσης της επιστολής από τον Σερ Μπάροου στον κ. Τουσκ δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ωστόσο αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, «μετά από εννέα μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε».

 

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι ευτυχισμένη, ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε για το Λονδίνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά την παραλαβή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την οποία ενεργοποιείται το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

«Εδώ την έχω την επιστολή έξι σελίδων», ανέφερε ο κ. Τουσκ εμφανώς λυπημένος. «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε. Δεν είμαι χαρούμενος σήμερα, ωστόσο, όλως παραδόξως, υπάρχει κάτι θετικό από το Brexit. Το Βrexit έκανε τους 27 πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι «27» θα παραμείνουν ενωμένοι και στο μέλλον, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουν μπροστά τους. «Αυτό σημαίνει ότι εγώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε την εντολή να προστατέψουμε τα συμφέροντα των «27». Καμία πλευρά δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι έως τις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί στις κατευθυντήριες γραμμές την ερχόμενη Παρασκευή από τη Μάλτα, μαζί με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Ζοζέφ Μουσκάτ.

Τέλος, δήλωσε «μας λείπετε ήδη, σας ευχαριστούμε και αντίο», απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

 

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η τήρηση της διετούς προθεσμίας για την επίτευξη της συμφωνίας εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πρόκληση.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει η Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι σέβεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει επιλεκτικά τμήματα των ευρωπαϊκών συνθηκών μετά την οριστικοποίηση του Brexit.

 

Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια ένδειξη ότι προτίθεται να δείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν συνέπειες από την αποχώρηση και ότι η Βρετανία θα απολέσει την επιρροή της όσον αφορά τους κανονισμούς που διέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

"Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση σας ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική εφαρμογή", ανέφερε. "Γνωρίζουμε επίσης ότι οι βρετανικές εταιρείες, στις συναλλαγές τους με την ΕΕ, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από τους θεσμούς στους οποίους δεν θα μετέχουμε πλέον, όπως κάνουν και σε άλλες αγορές", υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο θέμα της θέσης των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ, η Μέι εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα.

 

"Πιστεύω ότι υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές" για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, είπε στην ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ελήφθη με δημοψήφισμα σε ολόκληρο το βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία), το οποίο διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016. Η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής - τότε - τον Ντέιβιντ Κάμερον, στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Μολονότι ο ίδιος ο κ. Κάμερον, η πλειοψηφία των βουλευτών των Συντηρητικών, η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το κεντροαριστερό - εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., οι Βρετανοί ψηφοφόροι ακολούθησαν την προτροπή της μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Μπόρις Τζόνσον και το δεξιό - αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ψηφίζοντας υπέρ του Brexit.