X

Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Ο κεντρώος υποψήφιος και η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου θα διεκδικήσουν την γαλλική Προεδρία.

Ant1news

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα είναι οι διεκδικητές της Προεδρίας της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών της 7ης Μαΐου.

Με καταμετρημένο το 76% των ψήφων, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, ο κεντρώος υποψήφιος, Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώνει το 23,11% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ η Πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, εξασφαλίζει ποσοστό 23,07% και θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα “κονταροχτυπηθούν” στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες.

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν, εξασφαλίζει ποσοστό 19,71% και ακολουθεί ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 18,85%.

 

«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο 39χρονος πρώην Υπουργός Οικονομίας, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο από την Κυβέρνηση για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα.

«Ούτε στα αριστερά, ούτε στα δεξιά» ή μάλλον «λίγο αριστερά και λίγο δεξιά και πολύ στο κέντρο». Αυτή ήταν η πολιτική γραμμή που υιοθέτησε τελικά το κίνημα “En marche” (Εμπρός) του Eμανουέλ Μακρόν, κατά το οκτάμηνο που πέρασε από τη δημιουργία του τον περασμένο Αύγουστο.

 

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο: «Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό!»

«Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται», προσέθεσε, «γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας. Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Είτε επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (...) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε.

 

Προεξοφλούν θρίαμβο του Μακρόν στον δεύτερο γύρο

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν προβάλλει ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Φρανσουά Ολάντ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Σύμφωνα, με δημοσκόπηση του IPSOS/SOPRA STERIA, ο κεντρώος υποψήφιος προβλέπεται να επικρατήσει με ποσοστό 62% των ψήφων έναντι 38% της ακροδεξιάς αντιπάλου του. Μία δεύτερη δημοσκόπηση, της HARRIS INTERACTIVE, δίνει στον Μακρόν 64% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου και μόλις 36% στην Μαρίν Λεπέν.

Συντηρητικοί και σοσιαλιστές Γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των  προεδρικών εκλογών.

 

Ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία.

 

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στεφάν Λε Φολ, εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην Πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».