X

Αποδοκίμασαν και πέταξαν αντικείμενα στην Λεπέν (βίντεο)

Στο στόχαστρο διαδηλωτών βρέθηκε, στη Ρενς, η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας. Μαθητικά συλλαλητήρια στο Παρίσι με σύνθημα, "ούτε Λεπέν, ούτε Μακρόν".

Ant1news


“Θερμή” υποδοχή επεφύλαξαν διαδηλωτές στην Μαρίν Λεπέν, κατά την επίσκεψή της στον καθεδρικό ναό της Ρενς, την Παρασκευή,  τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας. 

Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έγινε δεκτή από διαδηλωτές που φώναζαν «Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα!». 

Η Λεπέν έφθασε γύρω στο μεσημέρι συνοδευόμενη από τον σύμμαχό της Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρο του σχηματισμού Όρθια Γαλλία. Βγήκαν από τον καθεδρικό ναό από μια κρυφή πόρτα κάτω από τις αποδοκιμασίες και έγιναν επίσης στόχοι αντικειμένων που έριχναν οι διαδηλωτές. 

«Οι υποστηρικτές του κ. Μακρόν ενεργούν βίαια παντού, ακόμη και στον καθεδρικό ναό της Ρενς, τόπο συμβολικό και ιερό. Ουδεμία αξιοπρέπεια», έγραψε η Λεπέν στο Twitter.

«Αξιοθρήνητες διαδηλώσεις στη Ρενς αριστεριστών που δεν σέβονται καθόλου τη δημοκρατία και την Ιστορία της Γαλλίας», σχολίασε ο Ντιπόν-Ενιάν. 

«Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα! Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα! Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα!», φώναζαν απ' έξω γύρω στους εκατό νεαροί διαδηλωτές που υποστήριζαν τον αντίπαλό της, τον Εμμανουέλ Μακρόν, ή τον Ζαν-Λικ Μελανσόν. 

Η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο αποτελούν στόχους πολλών δικαστικών ερευνών αναφορικά με τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος από το 2012, με υποψίες για εικονικές θέσεις απασχόλησης βοηθών ευρωβουλευτών και με την κληρονομιά της οικογένειας Λεπέν.

«Ούτε Λεπέν, ούτε Μακρόν» 

«Η επανάσταση γίνεται στον δρόμο, όχι στις κάλπες»: εκατοντάδες μαθητές Λυκείου διαδήλωσαν στο Παρίσι, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνονται να εκπροσωπούνται από τους δύο φιναλίστ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν. 

Οι μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν πανό που έγραφαν «Στις 7 Μαΐου όλοι στους δρόμους», ξεκίνησαν λίγο μετά τη 1:30 μ.μ. από την Πλας ντε λα Μπαστίγ (11ο διαμέρισμα) με την πρόθεση να κατευθυνθούν στην Πλας ντ' Ιταλί (13ο διαμέρισμα) για τη διαδήλωση που δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών. Η πορεία αναχαιτίστηκε από τις δυνάμεις της τάξης έπειτα από μερικές εκατοντάδες μέτρα. 

Το πρωί της Παρασκευής, εξάλλου, σε περίπου δέκα σχολικά συγκροτήματα πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες, αποκλεισμοί ή προσπάθειες αποκλεισμού, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Παρισιού.

Τρείς νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν, πάσντως, άνετη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή.