X

Ανακουφισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την νίκη του Μακρόν

Αρχηγοί κρατών, αλλά και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, Γάλλοι και μη, έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους στον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας.

Ant1news

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε νέος Πρόεδρος της Γαλλίας και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του έσπευσαν να τον συγχαρούν. Μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με την αντίπαλό του στη μάχη για το αξίωμα, Μαρίν Λεπέν, τα μηνύματα των Ευρωπαίων έπεσαν «βροχή».

Πρώτα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο Μακρόν ήταν από τον προκάτοχό του, τον Φρανσουά Ολάντ. «Η  νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας"», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας.

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν, οι δύο ηγέτες είχαν μία "πολύ θερμή" τηλεφωνική συνομιλία.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:

«Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων».

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του Twitter.

 

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

 

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.