X

Ο Ολάντ παρέδωσε τη γαλλική Προεδρία στον Μακρόν (βίντεο)

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του. “Μαγνήτισε” τα φλας των φωτογράφων η νέα Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Ant1news

Ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Ο νεότερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας μόλις 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί, επιθεωρώντας ένα άγημα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο, για μια συνομιλία που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

 

Παραδοσιακά στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο απερχόμενος παραδίδει κρατικά απόρρητα στον διάδοχό του, αρχίζοντας από τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

 

Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν συνόδευσε τον Φρανσουά Ολάντ μέχρι το αυτοκίνητό του. Ακολούθως, μετέβη στο σαλόνι των πρεσβευτών, όπου του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής και στη συνέχεια πέρασε στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

 

Η νέα Πρώτη Κυρία, η Μπριζίτ Τρονιέ, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου.

Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες που είχαν πάρει τις θέσεις τους στην αυλή και μέχρι τις σκεπές του Προεδρικού Μεγάρου, απαθανάτισαν κάτω από έναν απειλητικό ουρανό την επίσημη τελετή της μεταβίβασης της εξουσίας.