X

Ανέκρουσε πρύμναν ο Μακρόν στη συνάντηση με τη Μέρκελ

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας έκανε στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των ευρωομολόγων. Τι δήλωσε για την αμοιβαιοποίηση χρεών στην ευρωζώνη.

Ant1news

Ως …δήλωση υποταγής στη “Σιδηρά Κυρία” της Ευρώπης, Άνγκελα Μέρκελ, ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, στο Βερολίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι δεν υπερασπίζεται την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιοποίησης των προϋπαρχόντων χρεών στην ευρωζώνη. Πρόσθεσε, όμως, είναι ανοιχτός στην εφαρμογή ενός τέτοιου μηχανισμού για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων.

Μέρκελ και Μακρόν εμφανίστηκαν, εξάλλου, “ανοικτοί” στην ιδέα μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, προκειμένου να μεταρρυθμιστεί κατά κύριο λόγο η λειτουργία της ευρωζώνης.

«Από γερμανική άποψη, είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα», είπε η Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Θα ήμουν έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά πρώτα θα εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε», προσέθεσε. Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» όσον αφορά αυτήν την ιδέα.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο “οδικό χάρτη” με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για να καταστεί πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις.