X

Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό στο Μάντσεστερ

Ταυτοποιήθηκε ο καμικάζι αυτοκτονίας. Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τους 22 νεκρούς στο Manchester Arena.

Ant1news


Βρετανός λιβυκής καταγωγής, ήταν ο δράστης της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο Mancester Arena, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το ISIS. O Σαλμάν Αμπέντι 22 ετών, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε τη χθεσινοβραδινή θηριωδία είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι" είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν θα κάνει κανένα άλλο σχόλιο για τον Αμπέντι.

"Προτεραιότητά μας, μαζί με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και τους εταίρους μας σε θέματα ασφάλειας, είναι να διαπιστώσουμε αν δρούσε μόνος του ή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου", τόνισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, εξάλλου, που ήταν σε επαφή με τις βρετανικές αρχές, είπαν ότι ο βομβιστής ταξίδεψε στο Μάντσεστερ από το Λονδίνο με τρένο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters

Γείτονες του Αμπέντι που μίλησαν στην εφημερίδα Daily Μail, ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα συμπεριφερόταν παράξενα.

 

Η Μεγάλη Βρετανία το βράδυ της Δευτέρας έζησε τη χειρότερη επίθεση μετά από αυτήν στο μετρό του Λονδίνου το 2005. Ο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Manchester Arena, λίγα λεπτά αφού είχε τελειώσει η συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 59, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην οποία αναφέρεται ότι πολλά από τα θύματα είναι παιδιά.

Πανικός και χάος μετά την έκρηξη 

Η συναυλία, σε ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης, ήταν sold out, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 21.000 άνθρωποι ήταν μέσα. Οι θεατές ήταν κυρίως παιδιά και έφηβοι, ενώ έξω από το κλειστό γήπεδο περίμεναν οι γονείς και συγγενείς τους να τους παραλάβουν.

 

Μετά την έκρηξη, η οποία εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ως «τρομοκρατική» επίθεση, τόσο από την Αστυνομία, όσο και από την Τερέζα Μέι, η οποία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας – το λεγόμενο «Cobra», το οποίο συνεδρίασε το πρωί και θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα - επικράτησε πανικός και χάος.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι ο κόσμος έτρεχε να φύγει από το χώρο, ο οποίος είχε γεμίσει με πτώματα, πάνω στα οποία πατούσαν οι επιζώντες.

 

Νεκρή 8χρονη Κύπρια 

Μεταξύ των νεκρών είναι η 8χρονη Σάφι Ρόοζ Ρούσος, Κύπρια τρίτης γενιάς, η οποία αγνοούνταν μετά την αιματηρή επίθεση στο Manchester Arena. Ο θείος της 8χρονης Saffie Rose Roussou  που συγκαταλέγεται μεταξύ των αγνοουμένων από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, Chris Roussou ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή.

 

Το πρώτο θύμα, τα στοιχεία του οποίου έγιναν γνωστά, είναι η 16χρονη Τζορτζίνα Κάλαντερ, η οποία ήταν φανατική θαυμάστρια της Αριάνα Γκράντε. Η μαθήτρια είχε κάνει tweet την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο εξέφραζε τον ενθουσιασμό της που θα δει την Αριάνα Γκράντε από κοντά, δύο χρόνια αφού είχαν φωτογραφηθεί μαζί.

Ωστόσο, ώρες μετά το μακελειό υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, οι οποίοι αναζητούνται σε νοσοκομεία, αλλά και μέσω των social media.

 



Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη 

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που πρόσκειται στο ISIS.

Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena. 

Ένας άνδρας, εξάλλου με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, μιλώντας εξαιρετικά αγγλικά, εμφανίζεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, να λέει ότι «αυτή ήταν μόνο η αρχή», προειδοποιώντας για νέες επιθέσεις.

Τα κόμματα της Βρετανίας, στο σύνολό τους, ανακοίνωσαν την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ οι ηγέτες του κόσμου και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καταδικάζουν την επίθεση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό και την κυβέρνηση της Βρετανίας. Η πολιτική ηγεσία της Αθήνας, επίσης, εκφράζει τη συμπαράστασή της. Την ίδια ώρα, οι σημαίες στον κόσμο κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της επίθεσης.

 

Απόλυτο χάος μετά την επίθεση

Το απόλυτο χάος αποτυπώνεται στις πρώτες στιγμές που ακολούθησαν τη στιγμή της έκρηξης, λόγω του ότι ήταν το τέλος της συναυλίας, καθώς και το ότι στο σημείο βρίσκονταν οι γονείς και συγγενείς που περίμεναν να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα και ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε οκτώ νοσοκομεία της περιοχής με ασθενοφόρα, ενώ κάποιοι εξ αυτών πήγαν με τα πόδια. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται ο Guardian, περιθάλπτεται ίσος αριθμός παιδιών και ενηλίκων, ενώ γίνεται έκκληση για δωρέα αίματος, λόγω της αυξημένης ανάγκης.

Οι Αρχές, παράλληλα, κινητοποίησαν τους κατοίκους του Μάντσεστερ, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους για να περιθάλψουν τον κόσμο που αποκλείστηκε στην περιοχή, αφού από την πρώτη στιγμή έκλεισε ο σταθμός Βικτώρια του μετρό, που βρίσκεται στο σημείο, και η περιοχή «σφραγίστηκε» από τις Αρχές. Λεωφορεία και ταξί που προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους απομάκρυναν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν.