X

Επίθεση στο Μάντσεστερ: αυτός είναι ο καμικάζι αυτοκτονίας (φωτο)

Στους δρόμους της Βρετανίας ο Στρατός. Στο ύψιστο επίπεδο ο συναγερμός. Ταυτοποιήθηκαν κι άλλα θύματα. Συνελήφθησαν τρία άτομα.

Ant1news

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού τέθηκε χθες η Αγγλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα 59, οι 20 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Τερέζα Μέι, μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Cobra, αύξησε το συναγερμό από το επίπεδο της απειλής επίθεσης σε αυτό της βεβαιότητας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, βγαίνει στο δρόμο ο Στρατός, για να συμβάλει στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Από σήμερα 3.800 με 5.000 στρατιώτες θα παραταχθούν σε κομβικά σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως χώρους ψυχαγωγικών ή αθλητικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, η αστυνομική φρουρά στο Μπάκιγγχαμ, την Ντάουνινγκ Στριτ, το Γουέστμίνστερ και σε όλες τις πρεσβείες, αντικαθίσταται από στρατιώτες.

Πρόκειται για το ανώτατο επίπεδο συναγερμού στο οποίο τίθεται η χώρα την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, το πιθανότερο είναι ο Σαλμάν Αμπεντί να μην έδρασε μόνος του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν συνεργοί του δράστη. Μάλιστα, σήμερα τρεις άνδρες συνελήφθησαν στο νότιο Μάντσεστερ στο πλαίσιο της έρευνας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σε σημερινή συνέντευξή της η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίστηκε βέβαια ότι ο 22χρονος βοήθηκε από φίλους του για να κάνει την επίθεση. Μάλιστα, την ώρα που  επιβεβαίωνε τα σενάρια του Τύπου για πρόσφατο ταξίδι του καμικάζι στη Λιβυή, ο Γάλλος ομόλογός της, αποκάλυπτε ότι ο Αμπεντί είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Συρία, όπου είχε σχέσεις με μαχητές του ISIS.

Η Άμπερ Ρουντ, πάντως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη διαρροή πληροφοριών από πλευράς αμερικανικών πηγών, τονίζοντας ότι η Αστυνομία έχει κάνει σαφές ότι πρέπει η ίδια να διαχειρίζεται τη ροή πληφοροριών, ώστε να έχει τον έλεγχο των ερευνών. Πάντως, συμπληρωσε, πως ξεκαθάρισε στους "φίλους" ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ο 22χρονος Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη, του οποίου τη φωτογραφία δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του Manchester Arena, τις τελευταίες στιγμές προτού πυροδοτήσει τη βόμβα. Όπως φαίνεται, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σακίδιο πλάτης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες όσων επέζησαν της τραγωδίας, τα μέτρα ασφαλείας στο Manchester Arena ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, με την ασφάλεια του χώρου να κάνει απλώς και μόνο έναν τυπικό έλεγχο στις τσάντες. 

Σύμφωνα με διαρροές από αστυνομικές πηγές, η βόμβα ήταν φτιαγμένη σε σπίτι, ήταν αρκετά σταθερή για να μεταφερθεί, ενώ όπως φαίνεται είχε κατασκευαστεί στη Βρετανία.  Αυτό που τώρα ερευνάται είναι αν την είχε κατασκευάσει μόνος του ή με κάποιος συνεργούς.

Χωρίς τέλος το δράμα των συγγενών

Κι ενώ οι έρευνες για τυχόν συνεργούς του Αμπεντί βρίσκονται σε εξέλιξη, συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων ζουν το δικό τους Γολγοθά.

Η 15χρονη Ολίβια Κάμπελ, την οποία αναζητούσε η μητέρα της,  με τη φωτογραφία της να κάνει το γύρο του διαδικτύου, επιβεβαιώθηκε πως είναι μεταξύ των θυμάτων. Το γεγονός γνωστοποίησε η ίδια η μητέρα της, Σαρλότ, μέσω social media.

 

Ακόμα ένα θύμα ταυτοποιήθηκε, η 32χρονη Κέλυ Μπρόουστερ (Kelly Browster), η οποία ήταν στη συναυλία με την αδελφή και την ανιψιά της, για τις οποίες έγινε ασπίδα όταν τα θραύσματα τις χτύπησαν και το ωστικό κύμα τις έριξε κάτω. Μάνα και κόρη νοσηλεύονται, ενώ η θεία σκοτώθηκε επί τόπου.

Ο  26χρονος Τζον Άτκισον είναι το τελευταίο θύμα που αναγνωρίστηκε χθες, ενώ σήμερα έγινε γνωστό ότι δύο μητέρες που περίμεναν τις 15χρονες κόρες τους είναι νεκρές, όπως και δύο αστυνομικοί από την Πολωνία, οι οποίοι επίσης περίμεναν τις κόρες τους. Ακόμα ένας Πολωνός συγκατελέγεται μεταξύ των τραυματιών.

 

 

H αγωνία πάντως των γονιών της 15χρονης Λώρα και της 14χρονης Ελιντιχ (Eilidh) από τη Σκωτία παραμένουν στο σκοτάδι, αφού παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι τα κορίτσια νοσηλεύονταν σε κάποιο από τα οκτώ νοσοκομεία του Μάντσεστερ, μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί σε κάποιο. Τέσσερις από τους Σκωτσέζους που βρίσκονταν στη συναυλία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, όμως οι δύο έφηβες παραμένουν άφαντες. Οι γονείς τους βρίσκονται στο Μάντσεστερ και τις αναζητούν.