X

Επίθεση στο Μάντσεστερ: θρήνος για τα θύματα – συγκλονίζουν οι ιστορίες τους

Μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους. Συνελήφθη και ομολόγησε ο αδερφός του μακελάρη. Μέλος της Αλ Κάιντα ο πατέρας τους.

Ant1news

Συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις, παράλληλα με την αναζήτηση των αγνοουμένων από τους συγγενείς τους και την αναγνώριση των νεκρών από τους οικείους τους, από την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena.

Το επίπεδο του συναγερμού στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο, με 5.000 στρατιωτικούς να βρίσκονται από σήμερα στο δρόμο, περιφρουρώντας όλα τα ευαίσθητα σημεία. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της, για να βρει τυχόν συνεργούς του Σαλμάν Αμπέντι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μητροπολιτικής αστυνομίας της Βρετανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι έδρασε ως μέλος δικτύου και όχι μόνος.

Ο αδελφός του δράστη της επίθεσης συνελήφθη και ομολόγησε ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης και ότι είναι και ο ίδιος μέλος της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε σήμερα μια μονάδα των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης.

Ο Χασέμ Αμπέντι, που συνελήφθη την Τρίτη, «είπε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι (…) και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης» επισημαίνει σε μια ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook η Δύναμη Αποτροπής, μιας μονάδας της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Την ίδια ώρα, τα Λιβυκά Μέσα μεταδίδουν πως τελικά και ο πατέρας τους δεν είναι τόσο αθώος καθώς είναι μέλος της Αλ Κάιντα από το 1994!!!

Ο αυτοαποκαλούμενος ISIS ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση και οι Αρχές «οργώνουν» το Μάντσεστερ, με τις συλλήψεις να φτάνουν σήμερα τις τέσσερις, μία εκ των οποίων έγινε χθες και όπως επιβεβαιώνει το BBC, πρόκειται για τον αδελφό του καμικάζι αυτοκτονίας, τον 23χρονο Ισμαήλ. Όλες οι συλλήψεις έγιναν στο Μάντσεστερ, με τις σημερινές τρεις να είναι εντάλματα που εκτελούνται.

Η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαίωσε ότι ο λιβυκής καταγωγής δράστης είχε επιστρέψει πριν από λίγο καιρό από τη Λιβύη, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του είπε ότι ο ίδιος είχε ταξιδέψει στη Συρία, όπου είχε επαφές με μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή η βρετανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους συνεργούς που ενδεχομένως βοήθησαν τον Σαλμάν Αμπέντι να κατασκευάσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

"Το ερώτημα είναι: ενεργούσε μόνος του ή ανήκε σε δίκτυο προσώπων που ήθελαν να σκοτώσουν. Σε αυτό επικεντρώνεται η έρευνα" επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

"Η ανησυχία είναι ότι ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που τον βοήθησαν να φτιάξει τη βόμβα. Το να κατασκευάσει κανείς αυτούς του είδους τον εκρηκτικό μηχανισμό απαιτεί ειδικές γνώσεις και ικανότητες", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

 

Ο 22χρονος Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη, του οποίου τη φωτογραφία δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας του Manchester Arena, τις τελευταίες στιγμές προτού πυροδοτήσει τη βόμβα. Όπως φαίνεται, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σακίδιο πλάτης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες όσων επέζησαν της τραγωδίας, τα μέτρα ασφαλείας στο Manchester Arena ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, με την ασφάλεια του χώρου να κάνει απλώς και μόνο έναν τυπικό έλεγχο στις τσάντες. 

Σύμφωνα με διαρροές από αστυνομικές πηγές, η βόμβα ήταν φτιαγμένη σε σπίτι, ήταν αρκετά σταθερή για να μεταφερθεί, ενώ όπως φαίνεται είχε κατασκευαστεί στη Βρετανία.  Αυτό που τώρα ερευνάται είναι αν την είχε κατασκευάσει μόνος του ή με κάποιος συνεργούς. Σημερινές πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι η βόμβα δεν είχε κατασκευαστεί από τον ίδιο καμικάζι, αλλά από συνεργούς του και έτσι δικαιλογείται και το επίπεδο αυξημένου συναγερμού. 

Συνταρακτικές οι ιστορίες θυμάτων και επιζώντων

Η επίθεση στο Manchester Arena, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, τραυματίζοντας ακόμα 59, οι 20 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό, αφού η συναυλία την οποία επέλεξε ο δράστης να χτυπήσει είχε κατ’εξοχίν νεανικό κοινό.

Το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε ήταν μία 18χρονη, η Τζορτζίνα Κάλεντερ, φανατική θαυμάστρια της Αριάνα Γκράντε.

 

Η Σάφε Ρόουζ Ρούσσος, η 8χρονη κυπριακής καταγωγής, είναι το νεαρότερο θύμα, που έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί, ενώ η μητέρα και η αδελφή της νοσηλεύονται, χωρίς να γνωρίζουν ότι η μικρή έχασε τη ζωή της.

 

Ο 28χρονος Τζον Άτκισον αναγνωρίστηκε επίσης χθες το βράδυ από τους δικούς τους.

 

Η μητέρα της 15χρονης Ολίβια Κάμπελ, που την έψαχνε μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια και τα social media ανακοίνωσε ότι η κόρη της πέθανε, με ένα tweet.

 

Η 32 ετών Κέλυ Μπρόστερ βρισκόταν στη συναυλία με την αδελφή και την ανιψιά της κι όταν έγινε η έκρηξη έκανε τη ζωή της ασπίδα για να τις προστατέψει.

 

Η Αγγέλικα και ο Μάρτιν Κλις, από την Πολωνία σκοτώθηκαν περιμένοντας τις δύο τους κόρες, έξω από το γήπεδο.

 

Το ίδιο και οι Άλισον Χιου (Alison Howe) 45 χρόνων και η Λίσα Λις, 47 ετών.

 

Το τελευταίο θύμα που αναγνωρίστηκε είναι ο 29χρονος Μάρτιν Χετ, ο οποίος αναζητείτο από χθες από τον αδελφό του, με τον ίδιο να ανακοινώνει συντετριμμένος στο twitter ότι ο αδελφός του βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.

 

 

 

H αγωνία πάντως των γονιών της 15χρονης Λώρα και της 14χρονης Ελιντιχ (Eilidh) από τη Σκωτία παραμένουν στο σκοτάδι, αφού παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι τα κορίτσια νοσηλεύονταν σε κάποιο από τα οκτώ νοσοκομεία του Μάντσεστερ, μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί σε κάποιο. Τέσσερις από τους Σκωτσέζους που βρίσκονταν στη συναυλία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, όμως οι δύο έφηβες παραμένουν άφαντες. Οι γονείς τους βρίσκονται στο Μάντσεστερ και τις αναζητούν.

 

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Ελληνίδας φοιτήτριας, που βρισκόταν στη δραματική συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena. Η Άννα Κουσίδου περιέγραψε τη φρίκη της ώρας της έκρηξης στο γήπεδο, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε ακόμα 59. Εκείνη ήταν ανάμεσα στους τυχερούς, αφού βρισκόταν σε αντίθετη μεριά από εκείνη όπου ανατινάχθηκε ο καμικάζι αυτοκτονίας, σκορπώντας το θάνατο.

Οι ήρωες του Μάντσεστερ

Ο άστεγος που βρισκόταν στο σημείο της έκρηξης έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Ο 33χρονος ζητιάνευε την ώρα της έκρηξης κι ενώ κι ίδιος έπεσε, σηκώθηκε κι έσπευσε να βοηθήσει τα θύματα που έβλεπε γύρω του. Η ανατριχιαστική ιστορία του κάνει το γύρο του διαδικτύου και του κόσμου, ενώ οι πολίτες συγκεντρώνουν χρήματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

Ακόμα μία ηρωίδα, είναι η 48χρονη Πόλα Ρόμπινσον, που βρισκόταν στο σταθμό της Βικτώρια, δίπλα στο Manchester Arena, την ώρα της έκρηξης. Βρισκόμενη ανάμεσα σε δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά, αποφάσισε να τα βοηθήσει και τα οδήγησε σε ξενοδοχείο της περιοχής, από όπου τελικά τα παρέλαβαν ασφαλή οι δικοί τους.