X

Μάντσεστερ: τα ματωμένα υπολείμματα της βόμβας που προκάλεσε το μακελειό

Συνεχείς οι συλλήψεις υπόπτων.Την οργή της στον Τραμπ θα εκφράσει σήμερα η Τερέζα Μέι. Ταυτοποιούνται κι άλλα θύματα. Πώς είχε βρεθεί στη Γερμανία ο βομβιστής.

Ant1news

Ισχυρά εκρηκτικά, μέσα σε ελαφριά κατασκευή από μέταλλο, την οποία είχε είτε μέσα σε μαύρο γιλέκο ή σε μπλε τσάντα πλάτης έφερε ο καμικάζι αυτοκτονίας του Μanchester Arena, που σκότωσε ακόμα 21 άτομα και τραυμάτισε 59. Σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές, που επικαλούνται οι New York Times, δεν αποκλείεται να κρατούσε πυροκροτητή στο αριστερό του χέρι.

Τα πρώτα στοιχεία των αναλύσεων της βόμβας, βάσει των πειστηρίων που συλλέχθηκαν από το σημείο της έκρηξης και των φωτογραφιών – τις οποίες δημοσιεύουν οι New York Times, προκαλώντας για δεύτερη φορά σε δύο μέρες την οργή των βρετανικών Αρχών – δεν μαρτυρούν τον τύπο του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα, αποδεικνύουν ωστόσο ότι ήταν αυτοσχέδια κατασκευή, της οποίας είχε προηγηθεί πολλή μελέτη.

Μεταλλικές βίδες και μπουλόνια είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και σημάδια σε μεταλλικές πόρτες και στους τοίχους.

 

 

 

 

Μελετώντας τον τόπο της έκρηξης, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν αυτοί που βρίσκονταν κυκλικά γύρω από τον Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος διαμελίστηκε και το ωστικό κύμα τον πέταξε μέχρι και στην είσοδο του γηπέδου.

 

Η βόμβα ήταν πολύ προσεκτικά τοποθετημένη μέσα στην τσάντα. Το σημείο στο οποίο διάλεξε ο καμικάζι να ανατιναχθεί υποδηλώνει ότι ήθελε να προκαλέσει όσες το δυνατό περισσότερες απώλειες.

 

 

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε και μία μπαταρία, η οποία συχνά χρησιμοποιείται για βόμβες σε γιλέκα ή τσάντες πλάτης. Πρόκειται μπαταρία του εμπορίου, για χρήση σε λάμπες και συναφή, που στοιχίζει λιγότερο από 20 ευρώ.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στο Μάντσεστερ ήταν η ίδια που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις στο Λονδίνο (2005), στο Παρίσι (2015) και στις Βρυξέλλες (2016).

 

 

Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων

Ακόμα δύο άτομα συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία του Μάντσεστερ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους οκτώ συλληφθέντες, αφού μία γυναίκα που συνελήφθη χθες αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο αδελφός του καμικάζι, ο 23χρονος Ισμαήλ.

 

Ο πατέρας του βομβιστή και ο μικρότερος αδελφός του, που ζουν στη Λιβύη, χώρα καταγωγής του, φέρονται να έχουν συλληφθεί από τις εκεί αρχές. Ο Ραμαντάν Αμπεντί, πάντως, δηλώνει ότι ο γιος του είναι αθώος, την ώρα που ο Χασέμ Αμπεντί φαίνεται πως γνώριζε το σχέδιο του αδελφού του, για το μακελειό στο Μάντσεστερ.

 

 

Αυτό που προέχει για τους αξιωματικούς που συμμετέχουν στις έρευνες, είναι να βρεθεί ο άνθρωπος που κατασκεύασε τη βόμβα. Γι’αυτό οι Αρχές επικεντρώνονται στο περιβάλλον του Αμπεντί. Όπως ειπώθηκε, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, οι συλλήψεις που έχουν γίνει και σχετίζονται με την επίθεση της Δευτέρας, είναι πολύ "συγκεκριμένες", ενώ κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων έχουν υπάρξει πολύ σημαντικά ευρήματα. 

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε Γερμανός αξιωματούχος, ο Σαλμάν Αμπεντί βρισκόταν στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μόλις τέσσερις μέρες πριν από την επίθεση.

Σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο,που επικαλείται πηγές ασφαλείας, ο βομβιστής έφτασε στη Γερμανία από τη Λιβύη μέσω Πράγας στις 18 Μαΐου. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι Γερμανοί είναι αν είχε επαφές με κάποιο δίκτυο εξτρεμιστών εκεί. Στο Ντίσελντορφ υπάρχει μεγάλο δίκτυο τζιχαντιστών και είναι η περιοχή από την οποία σχεδίασε τη δολοφονική του δράση ο Ανίς Αμρί, ο οποίος έκανε την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Δεν έχει διαπιστωθεί για πόσο διάστημα παρέμεινε στη Γερμανία, αλλά ενδέχεται να ήταν απλώς ενδιάμεσος σταθμός του.

Όμως ο Αμπεντί φέρεται να είχε ταξιδέψει και το παρελθόν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη, όταν το 2015 επέστρεφε από τη Συρία στη Γερμανία.

 

Οι έρευνες είναι εντατικές, όμως βάσει της πάγιας τακτικής τους , οι βρετανικές Αρχές είναι φειδωλές στις ανακοινώσεις τους. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουν εξοργιστεί με τις αμερικανικές διαρροές.

Η Τερέζα Μέι κατά τη σημερινή της συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. με τον Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις σοβαρές και συνεχείς διαρροές, με τελευταία αυτήν των φωτογραφιών της βόμβας.

Οι Αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη ροή πληροφοριών σχετικά με την επίθεση προς τους Αμερικανούς, λόγω των συνεχών διαρροών.

Επιπλέον, η Αστυνομία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη δημοσιεύση των φωτογραφιών της βόμβας, καθώς, όπως είπαν, προκαλεί μεγάλη ταραχή στους συγγενείς των θυμάτων.

Αναγνωρίζονται και τα τελευταία θύματα

Η λίστα των ονομάτων των θυμάτων από το μακελειό μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 17 από τα 22 θύματα. Η 14χρονη από τη Σκωτία, η οποία αναζητείτο από τους γονείς της, καθώς όπως και η φίλη της, δεν είχε δώσει σημάδια ζωής, διαπιστώθηκε ότι τελικά βρίσκεται μεταξύ των νεκρών, ενώ η 15χρονη φίλη της φαίνεται πως βρίσκεται σε νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα. 

 

Ακόμα μία 14χρονη, μία 17χρονη κι ένας 19χρονος είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

 

 

Με την 8χρονη κυπριακή καταγωγής Σάφε Ρόουζ Ρούσσος να παραμένει το μικρότερο σε ηλικία θύμα, η λίστα από την άλλη πλευρά μακραίνει με γονείς που περίμεναν να παραλάβουν τα παιδιά τους από τη συναυλία.