X

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν Πούτιν και Μακρόν

“Πολική” ήταν η... θερμοκρασία στη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας με τον Ρώσο ομόλογό του, στις Βερσαλλίες.

Ant1news



Συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες, συζήτησαν και κατέληξαν ότι διαφωνούν οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων Γαλλίας- Ρωσίας αλλά δεν έκρυψαν τις διαφωνίες τους.

«Έχουμε διαφωνίες, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε το πώς θα χτίσουμε μία κοινή δράση», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε πως «χωρίς ειλικρινή διάλογο, που κάποιες φορές έχει δυσκολίες, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο».

Από την πλευρά του ο Πούτιν σημείωσε ότι «συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τη Ρωσία και την ΕΕ, την ουκρανική κρίση, τις πιθανότητες επίλυσης του Συριακού, τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας. Προσπαθήσαμε να βρούμε σημεία συμφιλίωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας θα ξεπεράσουν αυτά τα σημεία τριβής» ανέφερε ακόμη.

Εμφανής ήταν, μεταξύ άλλων, η διαφορετική θέση Μακρόν-Πούτιν στο ζήτημα της Συρίας, ενώ ο Γάλλος υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του την επιθυμία του για αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.


 

Ο πόλεμος στη Συρία

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν αντίποινα από τη Γαλλία αν η Συρία προβεί σε χρήση χημικών όπλων ξανά. Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε «ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε την απειλή της τρομοκρατίας καταστρέφοντας το κράτος».

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ακόμη «πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό μόνο από κοινού».

Η ουκρανική κρίση 

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν συνεισφέρουν «καθόλου» στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν. 

«Ρωτάτε πώς οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευθετηθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία; Ιδού η απάντηση: Με κανέναν τρόπο!», είπε ο Πούτιν. 

Ο Μακρόν από την πλευρά του σημείωσε ότι θα υπάρξει «μια συζήτηση» με τη λεγόμενη διάταξη της Νορμανδίας (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) τις «προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες», για να αποφευχθεί «μια κλιμάκωση» των εντάσεων.