X

Απίστευτη διάσωση από φλεγόμενη λέμβο (βίντεο)

Πλαστική λέμβος υπερφορτωμένη με πρόσφυγες και μετανάστες τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε στη Μεσόγειο. Δραματικές οι στιγμές διάσωσης.

Ant1news

Συνολικά 34 πρόσφυγες από την Αφρική επέβαιναν σε βάρκα η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η πλαστική λέμβος βρισκόταν στα ανοιχτά της Ισπανίας την ώρα που η μηχανή της πήρε φωτιά, ενώ πορτογαλικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέγραφε σε βίντεο τη στιγμή.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Frontex, διακρίνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων πηδούν από τη βάρκα φορώντας τα σωσίβια διάσωσης, ενώ η λέμβος τυλίγεται στις φλόγες.

Σε δελτίο Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας, αναφέρεται ότι, η λέμβος έπιασε φωτιά «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι επιβαίνοντες».

Το προσωπικό του αεροσκάφους πέταξε στη θάλασσα σωστική λέμβο, για να μπουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από τον ισπανικό οργανισμό που αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.

Όπως διευκρινίστηκε από την οργάνωση Salvamento maritimo, το πλεούμενο εντοπίστηκε αρχικά σε απόσταση 16 μιλίων νοτιοδυτικά της νήσου Αλμποράν, μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου.

«Αυτή η επιχείρηση διάσωσης ήταν μία από τις πλέον περίπλοκες που διεξήγαγε ποτέ το κέντρο» της Αλμερία, στις νότιες ακτές της Ισπανίας, υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου ο Τομάς Γκαρθία, συντονιστής του κέντρου επιχειρήσεων που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ από το Αλμποράν.

Ένας από τους διασωθέντες υπέστη υποθερμία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο από ελικόπτερο, ενώ ένας δύτης βοήθησε πολλούς άλλους ανθρώπους να επιβιβαστούν σε σωστική λέμβο. Στην επιχείρηση διάσωση συνέδραμαν τρία πλοία κι ένα φέρι μποτ, ενώ αλιευτικό που έπλεε στην περιοχή περισυνέλλεξε έναν πρόσφυγα.

Οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν χθες το βράδυ στο λιμάνι του Μοτρίλ στην Ανδαλουσία.