X

Οι φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στην Βρετανία

Πολύνεκρα χτυπήματα, κυρίως σε κεντρικές περιοχές και σημεία που σχετίζονται με μέσα μεταφοράς. Η χθεσινή ήταν η 7η από το 2005.

Ant1news

Η 7η φονική τρομοκρατική επίθεση από το 2005 και το πολύνεκρο ταυτόχρονο χτύπημα σε μέσα μεταφοράς στο Λονδίνο ήταν αυτή που εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Παράλληλα όμως ήταν η 3η μέσα σε διάστημα μόλις 3 μηνών, γεγονός που επιτείνει τον φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση των «τυφλών» χτυπημάτων από εξτρεμιστές, με στόχο την πρόκληση το δυνατόν περισσότερων θυμάτων μεταξύ ανυποψίαστων πολιτών.

Στις 7/7/2015 σημειώθηκε το πολύνεκρο, ταυτόχρονο χτύπημα από τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι πυροδότησαν εκρηκτικά, εν ώρα αιχμής, σε τρεις σταθμούς του μετρό και ένα λεωφορείο στο Λονδίνο, σκοτώνοντας 57 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 700 άτομα. Τότε, μια οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη.

Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, επιχειρήθηκε επίθεση-καρμπόν, σε τρεις σταθμούς μετρό και ένα λεωφορείο, όμως οι μηχανισμοί δεν εξερράγησαν, λόγω λάθους στην συνδεσμολογία τους. 

Στις 30/6/2007 αυτοκίνητο γεμάτο με φιάλες αερίου έπεσε πάνω στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου της Γλασκόβης χωρίς να εκραγεί. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ένας Ινδός, που υπέστη σοβαρά εγκαύματα και υπέκυψε έναν μήνα αργότερα, ενώ ο Ιρανικός συνοδηγός του συνελήφθη και αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια. Μία ημέρα πριν, σταθμευμένα σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου, είχαν εντοπιστεί δύο αυτοκίνητα, γεμάτα από μπουκάλια με βενζίνη, φιάλες αερίου και καρφιά, τα οποία δεν εξερράγησαν λόγω λάθους στην συνδεσμολογία ενεργοποίησης του πυροκροτητή.

Στις 22/5/2013 δύο Βρετανοί, νιγηριανής καταγωγής, χτυπούν με το αυτοκίνητό τους, μαχαιρώνουν επανειλημμένα και προσπαθούν να αποκεφαλίσουν έναν 25χρονο στρατιώτη, στο Λονδίνο, ενώ σε βίντεο που ανάρτησε ένας εξ αυτών στο διαδίκτυο έλεγε ότι ήθελαν με αυτόν τον τρόπο «να εκδικηθούν για τους μουσουλμάνους που έχουν σκοτωθεί από τους Βρετανούς στρατιώτες».

 

Στις 5/12/2015 ένας 30χρονος, γεννημένος στην Σομαλία τραυμάτισε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, σε είσοδο σταθμού του μετρό στο Λονδίνο. Οι αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική» και ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια.

Τρία χτυπήματα σε 75 ημέρες

Καταιγιστική είναι η αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων την χρονιά που διανύουμε, καθώς η χθεσινή είναι η τρίτη φονική επίθεση μέσα σε διάστημα 70 ημερών.

 

Στις 22 Μαρτίου ένας άνδρας παρέσυρε με το αυτοκίνητο του πεζούς στην γέφυρα του Ουέστμινστερ κι ύστερα μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό μπροστά από το κοινοβούλιο. Συνολικά πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ ο ισλαμιστής Βρετανός δράστης σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών.

Ακριβώς δύο μήνες αργότερα, στις 22 Μαΐου, ένας Βρετανός λιβυκής καταγωγής, πυροδοτεί εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, στην διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους, με το μικρότερο θύμα του να είναι ηλικίας 8 ετών, ενώ τραυμάτισε άλλους 116, κυρίως παιδιά και εφήβους.

 

Πέραν όλων αυτών, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε μετά την επίθεση του Μαρτίου κοντά στο Κοινοβούλιο, ό,τι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν «αποτρέψει 13 απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών από τον Ιούνιο του 2013».