X

Τα οκτώ λεπτά του τρόμου στο Λονδίνο

Σε συναγερμό οι αρχές μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Σε κρίσιμη κατάσταση αρκετοί τραυματίες. Σοκαριστικές μαρτυρίες. Βίντεο - ντοκουμέντο με τους δράστες πριν την επίθεση.

Ant1news

Σε σοκ βρίσκεται ξανά είναι η Βρετανία μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση αυτή την φορά στην «καρδιά» του Λονδίνου, όπου επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όταν ένα λευκό βαν έπεσε πάνω στο πλήθος και στην συνέχεια οι δράστες επιτάθηκαν με μαχαίρια εναντίον περαστικών στη γειτονική περιοχή Μπόροου Μάρκετ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, συνολικά στο νοσοκομείο βρίσκονται 36 άνθρωποι από τους οποίους οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσκεψη σε τραυματίες πραγματοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σε δηλώσεις της, εμφανώς σοκαρισμένη, μίλησε για ένα νέο είδος τρομοκρατίας, αυτής των μιμητών, καθώς οι δράστες αντιγράφουν ο ένας τον άλλον, ενώ εξήρε την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε, εντός 8 λεπτών από την πρώτη κλήση, η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση». Πρόκειται για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση που σημειώνεται στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών και σημειώνεται λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου και λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

 

Το πρωί της Κυριακής η αξιωματούχος της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση είναι πλέον επτά, μεταξύ των οποίων, και τρεις δράστες οι οποίοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

Οκτώ αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές προκειμένου να σταματήσουν τους τρεις δράστες της επίθεσης οι οποίοι φαίνονταν πως ήταν βομβιστές αυτοκτονίας που φόραγαν γιλέκα με εκρηκτικές ύλες σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.  «Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι. Σύμφωνα με τον ίδιο ένας πολίτης τραυματίστηκε από πυρά κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ωστόσο, είπε ότι η ζωή του δεν κινδυνεύει.

Στο παρακάτω βίντεο - ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι δύο από τους τρεις δράστες να περπατούν αμέριμνοι λίγο πριν την επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου. 

Εν τω μεταξύ, το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε είναι Καναδός υπήκοος, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.  Λίγο αργότερα, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και ένας Γάλλος πολίτης.

 

Έλληνας τραυματίας μέσα στην παμπ

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει βίντεο που ήρθε στην δημοσιότητα, μεταξύ των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από την επίθεση μέσα σε παμπ φαίνεται πως είναι και ένας Έλληνας. Στο βίντεο φαίνεται ένας αιμόφυρτος άνδρας πεσμένος στο πάτωμα της παμπ, όπου έγινε η επίθεση να δέχεται την περίθαλψη όσων βρίσκονται γύρω του, ενώ επικρατεί χάος.

Μάλιστα ακούγεται να φωνάζει: «Έχει αστυνομία κοντά, κάποιος με χτύπησε κι έχω ματώσει. Είμαι με γιατρούς, είμαι εντάξει», ακούγεται να λέει, προφανώς μιλώντας με κάποιον στο τηλέφωνο.

Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση των βρετανικών Αρχών, αλλά και της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, καθώς και στις επικοινωνίες που έχουν γίνει γνωστές για τους χιλιάδες Έλληνες που ζει εκεί, με τους οικείους τους, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των τραυματιών ή των θυμάτων.

Έρευνες και συλλήψεις 

Η βρετανική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες σε κτίριο στο Ιστ Χαμ, μια συνοικία που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο, μετέδωσε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ η πρόσβαση έχει αποκλειστεί.

 

Νωρίτερα η αστυνομία συνέλαβε 12 ανθρώπους στην περιοχή του Μπάρκινγκ, σε κοντινή απόσταση, από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου.

Το χρονικό του τρόμου

Σύμφωνα με την αστυνομία τρεις δράστες οι οποίοι επέβαιναν σε λευκό βαν έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ κινούνταν με 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι αστυνομικές αρχές ανταποκρίθηκαν στην κλήση που έλαβαν  έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά του Μπόροου, με αυτόπτες μάρτυρες να υποστηρίζουν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

 

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήρθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ» δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός απεικονίστηκε σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, καταγράφηκε από τις κάμερες να είναι πεσμένος στο έδαφος, σε μικρή απόσταση.

 

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του 25χρονου Γκάμπριελ Σκιότο, του ανθρώπου που τράβηξε την φωτογραφία του ενός από τους δράστες της επίθεσης να κείτεται στο έδαφος, ενώ νωρίτερα είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο και με τους τρεις δράστες.

Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην αγορά του Μπόροου κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.



Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση στην Γέφυρα του Λονδίνου, ωστόσο υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, πανηγυρίζουν και πάλι στο Διαδίκτυο. 

 

Παγκόσμια είναι η καταδίκη της νέας τρομοκρατικής επίθεσης, με ηγέτες όλου του κόσμου να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, στέλνοντας την συμπαράσταση τους στον λαό της Βρετανίας.