X

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στον “Πύργο της Κολάσεως” στο Λονδίνο

Μακραίνει διαρκώς η μακάβρια λίστα. Τους επιζώντες επισκέφτηκαν Ελισάβετ και Γουίλιαμς. «Πυρά» στην Μέι για τη στάση της.

Ant1news

Σε τουλάχιστον 30 ανήλθε, σύμφωνα με σημερινό υπολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Genfell του δυτικού Λονδίνου.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι «μέχρι στιγμής ξέρουμε πως τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει», για να διευκρινίσει πως ένας εξ αυτών ήταν από τους βαριά τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε νεκροτομείο, όμως οι περισσότερες βρίσκονται ακόμα μέσα στο καμένο κτήριο.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Οι Αρχές έχουν διατάξει έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες για την πυρκαγιά που εκλαμβάνεται ως εγκληματική ενέργεια. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα σε ψυγείο διαμερίσματος του 4ου ορόφου, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Αυτό όμως που ερευνάται στην ουσία είναι οι λόγοι για τους οποίους εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά αλλά και γιατί, όπως καταγγέλλουν πολλοί από τους ενοίκους του πολυώροφου κτηρίου, δεν χτύπησε συναγερμός. Ενοχή «δείχνουν» τα υλικά με τα οποία ήταν επενδυμένος ο Πύργος, μετά από πρόσφατη ανακαίνιση.

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι επισκέφτηκε τραυματίες από τη φωτιά σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, ενώ δέχεται κριτική από μέρους του Τύπου και της αντιπολίτευσης για τη χθεσινή επίσκεψή της στα αποκαΐδια του πύργου, λόγω κυρίως της υπεροπτικής – όπως εκλήφθηκε -συμπεριφοράς της απέναντι στους επιζώντες.

 

Επιζώντες και όσες οργανώσεις τους φροντίζουν επισκέφτηκε σήμερα, σε γήπεδο όπου φιλοξενούνται, η Βασίλισσα Ελισάβετ, συνοδεία του Πρίγκηπα Γουίλιαμς. Η Ελισάβετ συνομίλησε με τις ομάδες στήριξης και με τους ίδιους τους επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων αναζητούν – μάταια- τους χαμένους μέσα στο κτήριο, συγγενείς τους. Ελισάβετ και Γουίλιαμς πέρασαν μισή ώρα στο σημείο, στο οποίο αρνήθηκε να μεταβεί η Τερέζα Μέι, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας».

 

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί μόλις πέντε από τους 17 νεκρούς και όσοι τραυματίες βρίσκονται στα νοσοκομεία, ενώ ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτήριο το μοιραίο εκείνο βράδυ, συνεπώς δεν μπορεί να ειπωθεί και πόσοι ακόμα αγνοούνται. Όπως ενημέρωσαν σήμερα οι Αρχές, υποστηρίζονται συνολικά 36 οικογένειες, ωστόσο ακριβής αριθμός αγνοουμένων δεν μπορεί να ειπωθεί, εξαιτίας του ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν διπλές αναφορές για τα ίδια άτομα. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές, πάντως, κάνουν λόγο για 70 αγνοούμενους.

 

Συνολικά 24 άνθρωποι παραμένουν νοσηλευόμενοι σε έξι νοσοκομεία του Λονδίνου, οι 12 εκ των οποίων με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται «κρίσιμη».

Ο εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είχε προηγουμένως δηλώσει πως «δυστυχώς, δεν περιμένουμε να βρούμε άλλους επιζώντες».