X

Μακρόν-Ραχόι χαιρετίζουν τη συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Την ώρα που τρεις χώρες-μέλη της ευρωζώνης απειλούν να “μπλοκάρουν” την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την «καλή συμφωνία» που επιτεύχθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

«Ήταν σημαντικό να έχουμε αυτήν τη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, για να έχουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που μόλις εκπλήρωσε και που ήταν δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στο Ελιζέ.

Ο Μακρόν υπογράμμισε εξάλλου πως «αυτή η συμφωνία», που συνήφθη σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών «δεν είναι οριστική». «Πολλές τεχνικές προτάσεις έχουν γίνει στη διάρκεια αυτών των εβδομάδων των συζητήσεων. Η Γαλλία έχει κάνει προτάσεις», αλλά «πρέπει με όλους τους τρόπους μέσα στους επόμενους μήνες, να επανέλθουμε στο θέμα της Ελλάδας. Και αναπόφευκτα οι λύσεις που η Γαλλία μπόρεσε να προτείνει για να προχωρήσουμε θα επανέλθουν», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

Από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός χαιρέτισε από την πλευρά του μια «πολύ θετική συμφωνία». «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πιστεύω πως έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ότι εργάζεται καλά», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.

Τρεις χώρες-μέλη της ευρωζώνης απειλούν με βέτο

Αν δεν χορηγηθεί ασυλία στους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ, το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης, όπως δήλωσε στο Reuters ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, εκφράζοντας, όπως είπε, τις θέσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας.

«Το θέμα είναι υπαρκτό αλλά δεν είναι τόσο σοβαρό, που να μπορεί να μπλοκάρει τη δόση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι σε μια δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία δεν δίνει εντολές στη δικαστική. Όντως υπάρχει δυσαρέσκεια αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει απάντηση διαδικαστικού χαρακτήρα από την Ελληνική Κυβέρνηση», ξεκαθάριζαν κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Ρογκάκο.