X

Γκάμπριελ: υπάρχει ευκαιρία για μαλακό Brexit

Επαναφέρει τα περί «βελούδινου διαζυγίου» με το Ηνωμένο Βασίλειο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ant1news

«Ίσως να υπάρχει τώρα η ευκαιρία να γίνει ένα μαλακό Brexit», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα  «Die Welt».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτό σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα παρέμενε στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σημαίνει επίσης και ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων».

Υπογράμμισε επίσης ότι, το Λονδίνο θα πρέπει να αποδεχτεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - «ή τουλάχιστον ένα κοινό Δικαστήριο, το οποίο θα αποτελείται από Ευρωπαίους και Βρετανούς δικαστές και το οποίο θα ακολουθεί κατ΄ αρχήν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Πέραν αυτών όμως, ο Γκάμπριελ κατηγόρησε τους Συντηρητικούς της Βρετανίας ότι  «έπαιξαν με τα συναισθήματα των πολιτών, διαδίδοντας «Fake News» για την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους πολίτες στο σκοτάδι για συνέπειες του Brexit».

Επικρίνοντας εμμέσως, πλην σαφώς την Τερέζα Μέι συμπλήρωσε πως στη συνέχεια, «τζογάρισαν με τις πρόωρες εκλογές, διότι σκέφτηκαν ότι με τακτικιστικά τρικ θα μπορέσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πλειοψηφία», με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα «μια δύσκολη, μια αδιέξοδη κατάσταση χωρίς σαφείς πλειοψηφίες και σαφή διαπραγματευτική στρατηγική».

Τέλος ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο «θα διαπραγματευτεί έντιμα» με το Ηνωμένο Βασίλειο.