X

Τρομοκρατική επίθεση σε μουσουλμάνους του Λονδίνου (βίντεο)

Νεκρός και τραυματίες από το βαν που έπεσε σε πεζούς. Αντίποινα ζητούν οι υποστηρικτές του ISIS. Το βίντεο της σύλληψης του δράστη.

Ant1news

Σε γενικό ξεσηκωμό καλούν οι υποστηρικτές του ISIS τους μουσουλμάνους του Λονδίνου, μετά το χτύπημα έξω από τζαμί στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό οκτώ.

«Πρέπει να ξυπνήσετε τον πόλεμο που ξεκινάει τώρα τους δικούς σας δρόμους», αναφέρεται σε μήνυμα που κυκλοφόρησε σε παράθυρο κοινής συνομιλίας 250 ατόμων στο twitter.

Στο ίδιο παράθυρο κάποιος διερωτάται «γιατί η αστυνομία δεν σκότωσε τον δράστη, όπως κάνει σε περιπτώσεις που ο δράστης είναι μουσουλμάνος.

 

 

Το χρονικό και τα στοιχεία της επίθεσης

Λίγο μετά τη λήξη της βραδινής προσευχής των μουσουλμάνων στο βόρειο Λονδίνο και σε λίγα μέτρα απόσταση από το Finsbury Park  βρίσκονται δύο τζαμιά. Η νυχτερινή προσευχή, στα τέλη του Ραμαζανιού, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει κόσμος στο σημείο.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας λιποθύμησε, στη στάση του λεωφορείου και την ώρα που συγκεντρωμένος πλήθος ήταν από πάνω του για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες, ένα άσπρο βαν έπεσε πάνω στο πλήθος.

Μάρτυρες λένε ότι ο οδηγός φώναξε «θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους».

 

Ένας άνδρας είναι νεκρός και οκτώ έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο νεκρός είναι ο ηλικιωμένους που είχε πέσει κάτω ή αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος χτυπήθηκε από το βαν.

 

Αμέσως μετά την επίθεση ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο ακινητοποίησε τον δράστη και η Αστυνομία τον συνέλαβε σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα, ο ιμάμης ενός από τα τζαμιά προστάτεψε τον δράστη από το οργισμένο πλήθος.

 

Η Αστυνομία σε ενημέρωσή της ξεκαθάρισε ότι ο 48χρονος συλληφθείς έδρασε μόνος του. Οι Αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση ως «τρομοκρατική». Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, όλα τα θύματα είναι μουσουλμάνοι.

 

 

Ο οδηγός του φορτηγού, που συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου θα υποβληθεί σε εξέταση της ψυχικής του υγείας.

Η Τερέζα Μέι εξέφρασε την λύπη της και τη συμπαράστασή της στα θύματα, ενώ σήμερα ηγείται ακόμα ένα έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, γνωστό ως “COBRA”. 

 

«Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με τα νέα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας: της δεύτερης αυτό τον μήνα και τόσο αρρωστημένης όπως εκείνες που προηγήθηκαν», δήλωσε έξω από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

 

 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καταδικάζοντας την επίθεση και γνωστοποίησε ότι σήμερα θα συμμετάσχει σε προσευχή μουσουλμάνων.

 

Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας κάνουν λόγο για έγκλημα που υποκινήθηκε από την ισλαμοφοβία, την ώρα που εκπρόσωποι των χριστιανικών εκκλησιών καταδικάζουν την επίθεση.

 

Τόσο ιμάμηδες, όσο και ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητούν επιπλέον προστασία για τα τζαμιά.