X

Γαλλικό πρακτορείο: συνετρίβη Καναντέρ στην Πορτογαλία

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών. Διαψεύδουν οι Πορτογάλοι.

Ant1news

Αεροσκάφος Καναντέρ που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή του Πεδρόγαου Γκραντ, στην κεντρική Πορτογαλία, συνετρίβη την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο εκπρόσωπο τύπου της αρχής πολιτικής προστασίας. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας Βίτορ Βαζ Πίντο, ανασκευάζοντας τις πληροφορίες που είχε δώσει η υπηρεσία του πριν από λίγες ώρες, δήλωσε πως κανένα αεροσκάφος «που επιχειρούσε στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών» δεν συνετρίβη. 

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά του Πεδρόγαου Γκράντε. Η κατάσταση είναι σοβαρότερη κοντά στη κοινότητα Γκόις, βόρεια, όπου 27 οικισμοί εκκενώθηκαν από τις αρχές. 

«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρότερη» δήλωσε η δήμαρχος, Λούρδες Καστανέιρα. 

Στα ανατολικά του Πεδρόγαου Γκράντε, οι αρχές απομάκρυναν επίσης τους κατοίκους 13 χωριών από τα σπίτια τους.

Περίπου 1.200 πυροσβέστες και 400 πυροσβεστικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον της φωτιάς που έχει στοιχίσει την ζωή 64 ανθρώπων και τον τραυματισμό 157 ανθρώπων, επτά εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. 

Σε όλη την Πορτογαλία περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση περίπου 100 εστιών πυρκαγιάς.