X

“Ανεπιθύμητος” ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στην Ολλανδία

Στο “κόκκινο” οι σχέσεις της Τουρκία με την Ολλανδία μετά το “όχι” στην παρουσία του Τουγκρούλ Τουρκές σε επετειακή εκδήλωση για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ant1news

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγκρούλ Τουρκές, δεν είναι ευπρόσδεκτος να ταξιδέψει στην Ολλανδία για μια εκδήλωση Τούρκων μεταναστών στην πόλη Άπελντοορν με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.

Σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η παρουσία του Τουρκές ή άλλου μέλους της τουρκικής κυβέρνησης είναι ανεπιθύμητη «με δεδομένη την κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Λίγο πριν τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας είχε κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα Τούρκους Υπουργούς που προσπάθησαν να μεταβούν στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των Τούρκων μεταναστών για το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ολλανδία και τη Γερμανία (που είχε πράξει το ίδιο) για “φασιστική συμπεριφορά”, ανάλογη με αυτήν των Ναζί.

Η σημερινή απόφαση είναι “φυσική συνέπεια” των γεγονότων του Μαρτίου, τονίζεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού Υπουργείου.