X

Στα άκρα η κόντρα Γερμανίας – Τουρκίας: ταξιδιωτική οδηγία από το Βερολίνο

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ διέκοψε τις διακοπές του για τις ανακοινώσεις. Τα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία κατά της Άγκυρας.

Ant1news

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Γερμανούς που ταξιδεύουν προς την Τουρκία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία και την άρνηση της Άγκυρας σε αξιωματούχους της να προσεγγίσουν στρατιωτική τους βάση.

«Ο κόσμος που ταξιδεύει στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς καλείται να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και να το δηλώνει προηγουμένως στα γερμανικά προξενεία και την Πρεσβεία, ακόμα κι όταν πρόκειται για σύντομο ταξίδι», αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής το Βερολίνο δεν πρόκειται πλέον να εγγυηθεί για τις επενδύσεις στην Τουρκία (πρόσφατα είχαν γίνει συμφωνίες 68 γερμανικών επιχειρήσεων), δεύτερον ότι θα πρέπει να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή επιχορήγηση προς την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα έχει αλλάξει τη στάση της.

«Χρειαζόμαστε η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας να πάρει καινούρια κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως τώρα. Πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι από ό,τι ήμασταν μέχρι τώρα και όλοι οι υπεύθυνοι της Άγκυρας να καταλάβουν ότι η άσκηση τέτοιων πολιτικών έχουν συνέπειες», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, διακόπτοντας εκτάκτως τις διακοπές του.

Ο αντιπρόεδρος πάντως της τουρκικής κυβέρνησης διέψευσε η Τουρκία έχει επενδύσει σε συγκεκριμένες γερμανικέ εταιρείες και διευκρίνισε ότι, «οι Γερμανοί επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία». 

Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Υπουργό Εξωτερικών ήταν «απαραίτητα και αναπόφευκτα, λόγω των εκεί εξελίξεων».

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δηλώσει προηγουμένως, ότι οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με τη σύλληψη ακτιβιστών στο έδαφός τους αποτελούν παρέμβαση στο σύστημα Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

«Τα σχόλια δείχνουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά όταν πρόκειται για δυνάμεις του νόμου οι οποίες εμποδίζουν όσους τρομοκράτες έχουν στόχο τους τη χώρα μας από το να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», είπε ο εκπρόσωπος του Τσαβούσογλου.