X

Μαίνεται η φωτιά στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (βίντεο)

Κινδύνεψαν σπίτια στα χωριά της μειονότητας και κάηκαν εκκλησίες. Ελληνικά αεροσκάφη επιχειρούν στην περιοχή.

Ant1news

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, η οποία ξέσπασε προχθες το πρωί.

Η ευρύτερη περιοχή φλέγεται για τρίτη μέρα και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε κάποια σπίτια, καθώς και σε μία εκκλησία.

Από σήμερα το πρωί στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν δύο Canadair (CL 415), που εστάλησαν από την Ελλάδα, μετά από αίτημα των Αλβανικών Αρχών και στα πλαίσια ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αλβανία είχαν συμβάλει και την περασμένη εβδομάδα τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη, καθώς η Αλβανία δεν διαθέτει εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, και τότε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είχε ευχαριστήσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Τα δύο ελληνικά καναντέρ επιχειρούν από τη βάση της Θεσσαλονίκης και συμβάλουν στην κατάσβεση σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, κοντά στο Αργυρόκαστρο, όπου βρίσκονται πολλά ελληνικά μειονοτικά χωριά.

 

Καταστροφές έχουν υποστεί τα χωριά Γράψη του δήμου Δρόπολης. Εκεί κάηκε ένας ναός, μία αποθήκη και υπέστησαν καταστροφές δύο σπίτια, ενώ απειλήθηκε και η ζωή τριών ηλικιωμένων ανθρώπων.

Ένας ακόμα ναός κάηκε στην περιοχή Φράστανη, ενώ απειλήθηκε μεγάλη αποθήκη υγραερίου και μονάδες παραγωγής στους Γεωργουτσάτες.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει υποστεί και ο δήμος Φοινίκης, όπου το μεγάλο φυσικό πάρκο «Γαλάζιο Μάτι» έχει παραδοθεί στις φλόγες.

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο υπουργός.