X

Αναζωπυρώθηκαν τα πύρινα μέτωπα σε Πορτογαλία και Κορσική (βίντεο)

Οι γαλλικές αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες τουρίστες στη διάρκεια της νύχτας. Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Πορτογαλία.

Ant1news

Αναζωπυρωμένες από την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων, πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα στην Πορτογαλία και στην Κορσική, όπου σχεδόν 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα καταλύματά τους στη διάρκεια της νύχτας.

Στην Κορσική εδώ και περισσότερες από 24 ώρες μαίνονται πολλές πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει περίπου 20.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για εμπρησμό στην Μπαστιά, μια πόλη 40.000 κατοίκων στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, προφυλακίστηκε χθες βράδυ.

Τρία Καναντέρ πραγματοποιούν ρίψεις νερού ώστε να βοηθήσουν τους 230 πυροσβέστες στο έδαφος, που έλαβαν ενισχύσεις από την ηπειρωτική νότια Γαλλία.

 

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κατασκηνωτές ή εκδρομείς, χρειάστηκε να μετακινηθούν σε σχολεία και  καταφύγια.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν επιστρατευθεί επίσης στην κεντρική Πορτογαλία προκειμένου να καταπολεμήσουν δύο τεράστιες δασικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία σε πολλούς οδικούς άξονες.

Οι πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι εκείνες κοντά στην πόλη Αμπράντς, στον τομέα Σανταρέμ, και στο Αλβαϊαζέρε, στην περιοχή Λεϊρία.

 

Μόνο για αυτές οι δύο φωτιές χρειάστηκε η κινητοποίηση σχεδόν 800 πυροσβεστών, περισσότερων από 250 οχημάτων, τεσσάρων αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

Το επίπεδο του πορτοκαλί συναγερμού θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως το βράδυ της Δευτέρας, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων που κάνουν λόγο καύσωνα με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά και ισχυρούς ανέμους.

 

Αλβανία: κανένα χωριό της ελληνικής μειονότητας δεν έχει υποστεί ζημιές

«Κανένα ελληνικό μειονοτικό χωριό στην Αλβανία δεν υπέστη ζημιές και καμία οικία δεν κάηκε από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και τέσσερις ημέρες στη γείτονα χώρα», διαβεβαίωσαν ο γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλης Τόλιος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, που βρίσκονται στην περιοχή, με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).