X

Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης

Νεκροί, τραυματίες και απόλυτος πανικός στο τουριστικό κέντρο της Βαρκελώνης. Μία σύλληψη. Σοκάρουν οι μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτυρών.

Ant1news

Τρόμος και πανικός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Βαρκελώνη, που δέχθηκε τρομοκρατικό χτύπημα στο πιο τουριστικό της σημείο.

Ένα λευκό βαν ανέβηκε πάνω στον πεζόδρομο της Las Ramblas, στις 17:05 σήμερα το απόγευμα και κάνοντας τρελή πορεία τουλάχιστον 500 μέτρων, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σκόρπισε το θάνατο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των Αρχών, υπάρχουν 13 νεκροί και 50 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το υπουργείο Εξωτερικών, μία Ελληνίδα βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών, χωρίς να έχει γίνει σαφής η κατάσταση της υγείας της, ούτε αν πρόκειται για μόνιμη κάτοικοι ή τουρίστρια.

Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης

Ο δράστης ή οι δράστες έφυγαν από το σημείο πεζοί και μέσα στο βαν εντοπίστηκε μία αραβική ταυτότητα και ένα ισπανικό διαβατήριο. 

Λίγο αργότερα συνελήφθη ένα άτομο, μαροκινής καταγωγής, ενώ φαίνεται πως έχει εντοπιστεί και ένα δεύτερο βαν, σε απόσταση 80χλμ από το σημείο της επίθεσης, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν σχετίζεται με την επίθεση.

Ένας δεύτερος δράστης φαίνεται να έχει πέσει νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την Αστυνομία. 

Οι πληροφορίες, όμως, θέλουν τους δράστες να είχαν και δεύτερο βαν, για τη διαφυγή τους.

 

Ένα δεύτερο περιστατικό που είχε αναφερθεί νωρίτερα, για ομηρία στο τουρκικό εστιατόριο Bar Lunas de Instanbul, διαψεύδεται από την Αστυνομία.

 

 

Οι Αρχές έσπευσαν στο σημείο μέσα σε δευτερόλεπτα και απέκλεισαν το κέντρο της πόλης, εκκενώνοντάς την από τους χιλιάδες κόσμου που βρίσκονταν εκεί. Παράλληλα έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό και του τρένου.

Κόσμος έχει ταμπουρωθεί μέσα στα τουριστικά μαγαζιά και τα εστιατόρια του κέντρου της Βαρκελώνης, ενώ άλλοι φεύγουν όπως όπως από το σημείο. Από τη στιγμή της επίθεσης κι έπειτα, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που εκτείνεται σε όλο το κέντρο της πόλης.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή ενημέρωσης με τις Αρχές της χώρας.

Την επίθεση καταδίκασαν οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης, με μηνύματά τους στο Twitter.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη όλων μας είναι στη Βαρκελώνη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ισπανικό λαό και τη συμπαράστασή  μας στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο Πρωθυπουργός.

 

 

«Άλλη μια επίθεση στην ελευθερία & τις αξίες μας. Όπλα μας η αποφασιστικότητα& η επιμονή σε αυτές. Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

"Σπέρνουν μίσος αλλά δε θα θερίσουν φόβο. Η ΕΕ να δράσει συντονισμένα &άμεσα ενάντια στην τρομοκρατία. Η σκέψη μας είναι σε όλους στη Βαρκελώνη", έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης.