X

Στη σκιά της τρομοκρατίας η Βαρκελώνη (βίντεο)

Δεύτερη επίθεση απέτρεψε η αστυνομία τη νύχτα. Bίντεο ντοκουμέντο.Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. Στιγμές πανικού μετά την επίθεση του ISIS στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Ant1news

Γιγάντια είναι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ξεκίνησε στη Βαρκελώνη, λίγα λεπτά αφού ένας άνδρας έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου με ένα βαν, στο τουριστικό κέντρο της πόλης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 100 άτομα. Σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές, ένας από τους τραυματίες κατέληξε και ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 14. 

Μεταξύ των τραυματιών, που είναι 34 διαφορετικών εθνικοτήτων, και μία Eλληνίδα, η κατάσταση της υγείας της οποίας κρίνεται κρίσιμη. Η γυναίκα βρισκόταν για διακοπές μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της και επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα αύριο. Τα δύο παιδιά της τραυματίστηκαν αλλά πολύ ελαφρά και φέρουν μόνο εκδορές. Η τραυματισμένη γυναίκα έχει και γερμανική υπηκοότητα , όπως και ο Έλληνας σύζυγός της.

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά Μέσα, τρεις Γερμανοί και ένας Βέλγος είναι μεταξύ των νεκρών. Ένας Ιταλός και ένας Ισπανός αναγνωρίστηκαν, επίσης, μεταξύ των νεκρών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, 26 από τους τραυματίες είναι Γάλλοι υπήκοοι, οι έντεκα σε σοβαρή κατάσταση.

Δύο ακόμα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, φαίνεται να σχετίζονται με την επίθεση και να επεκτείνουν περαιτέρω την περιοχή των αστυνομικών ερευνών.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, μέσω του πρακτορείου Amaq, μόλις λίγες ώρες αφού έγινε.

 

Ένας άνδρας, με ένα λευκό νοικιασμένο βαν ανέβηκε το απόγευμα της Πέμπτης πάνω στον πεζόδρομο της La Ramblas, στο κέντρο της Βαρκελώνης και διένυσε σχεδόν 500 μέτρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κάνοντας ζιγκ ζαγκ.

 

Ο δράστης ή οι δράστες έφυγαν πεζοί από το σημείο και μέσα στο όχημα βρέθηκαν μία ταυτότητα με αραβικό όνομα και ένα ισπανικό διαβατήριο. Ένα δεύτερο βαν εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χλμ από τη Βαρκελώνη.

 

Η περιοχή εκκενώθηκε σε συνθήκες πανικού, με κόσμο να τρέχει να φύγει, άλλους να ταμπουρώνονται στα μαγαζιά και το κέντρο της πόλης να αποκλείεται από τις Αρχές. Κλειστοί είναι και οι σταθμοί του μετρό και του τρένου.

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, κόσμος γέμισε τα νοσοκομεία προκειμένου να δώσει αίμα, για τους τραυματίες, ενώ οι οδηγοί ταξί μετέφεραν τον κόσμο από και προς το σημείο της επίθεσης χωρίς χρέωση. 

Η Ισπανία έχει κηρυχθεί σε τριήμερο εθνικό πένθος, όπως ανακοίνωσε ο Μαριάνο Ραχόι. Σήμερα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη την ισπανική επικράτεια, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να βρίσκεται σύσσωμη στην καταλανική πρωτεύουσα, στην οποία θα γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της την 1η Οκτώβρη. Εκεί θα είναι και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ανοιχτή διαμάχη με την καταλανική τοπική ηγεσία. 

 

 

Οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία του 17χρονου υπόπτου Μούσα Ουκαμπίρ, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος είναι ο άνδρας που νοίκιασε το μοιραίο βαν. Χθες είχε συλληφθεί ο αδελφός του, ο οποίος είπε ότι ο Μουσα του είχε κλέψει την ταυτότητα και πως δεν σχετίζεται με την επίθεση ο ίδιος.

 

Ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη φέρεται να είναι νεκρός, μιας και πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήταν ένας από τους πέντε τρομοκράτες που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς.

 

 

Η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν βορειοαφρικανό. Δεν έχει διευκρινιστεί, επίσης, πόσα άτομα εμπλέκονται στην επίθεση, αλλά οι Αρχές κάνουν λόγο για οκτώ άτομα.

Η δεύτερη επίθεση

 

Πέντε επίδοξοι δράστες σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, στην τουριστική παραλιακή πόλη Καμπρίλς, 120χλμ νότια της Βαρκελώνης, με την Αστυνομία αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα άτομα φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά. Toπικός αξιωματούχος πάντως, δήλωσε ότι τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι οι δράστες ήταν ψεύτικα.

Τα πέντε άτομα επέβαιναν σε ένα Audi A3, το οποίο έπεσε πάνω σε πλήθος, τραυματίζοντας έξι πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά. 

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών από τις δύο επιθέσεις ανέρχεται σε 130, οι 17 εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πολλοί είναι σε σοβαρή.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για εξουδετέρωση τρομοκρατικής επίθεσης.

 

 

Η Αστυνομία συσχέτισε τα δύο περιστατικά μεταξύ τους.

Επιπλέον, ένα άτομο σκοτώθηκε σε κωμόπολη της Βαρκελώνης. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα σπίτι, του οποίου οι ένοικοι προετοίμαζαν εκρηκτικά.