X

Συνελήφθη ο μακελάρης της Βαρκελώνης

Προηγήθηκε ανελέητο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ. Οι αρχές εξουδετέρωσαν τον δράστη που φορούσε ζώνη εκρηκτικών στην πόλη Σούμπιρατς.

Ant1news

Συνελήφθη ο μακελάρης της Βαρκελώνης αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν πληροφορίες απο αστυνομικές πηγές.

Είχε προηγηθεί ανελέητο ανθρωποκυνηγητό απο τις αστυνομικές δυνάμεις ολόκληρης της Ισπανίας για τον εντοπισμό του Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο οδηγός του φορτηγού στην επίθεση της Βαρκελώνης και τον οποίο χαρακτηρίζουν οπλισμένο και επικίνδυνο.

Την ίδια στιγμή όπως έγινε γνωστό από τοπικά ΜΜΕ, ένας άνδρας που έφερε ζώνη εκρηκτικών δέχθηκε αστυνομικά πυρά στην πόλη Σούμπιρατς που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης. Αρχικά δεν υπήρξε κάποια σύνδεση με το μακελιό στην Βαρκελώνη, αλλά στη συνέχεια τα τοπικά μέσα ανέφεραν πως ο άνθρωπος που πυροβόλησαν οι αστυνομικοί είναι ο οδηγός του μοιραίου βαν.

 Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέρχεται πλέον στους 15, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Χοάκιμ Φομ, σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για έναν άνδρα 34 ετών από τη Βιλαφράνκα ντε Πενέδες ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο που είχε διαφύγει από έλεγχο της αστυνομίας μερικές ώρες μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη.

Η ισπανική εφημερίδα  El Pais φέρνει στο φως νέες φωτογραφίες του νεαρού τζιχαντιστή, που σοκάρει με τον κυνισμό του. Τραβηγμένες δευτερόλεπτα μετά το λουτρό αίματος της Λας Ράμπλας, ο Αμπουγιακούμπ φαίνεται να αποχωρεί ψύχραιμα και με ηρεμία από το σημείο του μακελειού, στο οποίο είχε σκοτώσει 13 ανθρώπους και είχε τραυματίσει πάνω από 100.

 

Ενώ οι ισπανικές αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφίες του 22χρονου Μαροκινού, μια μέρα πριν το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα από κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα στο Ριπόλ.

 

Η Λα Βανγκουάρντια φέρνει στο φως και μια εικόνα από την μηχανή του Αμπουγιακούμπ, η οποία βρέθηκε παρατημένη δέκα μέτρα από το σπίτι του Μούσα Ουκαμπίρ, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών στο Καμπρίλς. 

 

Πάντως,  αδερφή του έφηβου τζιχαντιστή δεν δέχεται τις κατηγορίες και υποστηρίζει με δάκρια στα μάτια πως ο δεκαεπτάχρονος Μούσα ήταν αθώος.

Ο μυστηριώδης ιμάμης…

Οι αρχές ερευνούν εξονυχιστικά τις κινήσεις του μυστηριώδη ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ο οποίος θεωρούν πως έστησε τη συμμορία των 12, που βύθισε στο αίμα την Καταλονία.

Ο 45χρονος Μαροκινός που μετέτρεψε σε μακελάρηδες της Καταλονίας τους 12 νεαρούς, είχε ταξιδέψει σε Μαρόκο, Γαλλία και Βέλγιο, εκεί όπου η αστυνομία εκτιμάει πως ριζοσπαστικοποιήθηκε από τζιχαντιστές.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι αρχές στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του δυο χιλιάδες δέκα έξι, εκεί όπου φέρεται να είχε επαφές με τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν την Βελγική Πρωτεύουσα πέρυσι τον Μάρτη.

 

Ενώ θεωρούν πως ο Εσ Σάτι σκοτώθηκε τελικά στην έκρηξη στο σπίτι στο Αλκανάρ, από όπου η αστυνομία ακόμα απομακρύνει φυάλες βουτανίου.

Βροχή από μεταμεσονύκτιες εφόδους πραγματοποίησαν οι αρχές στο Ριπόλ, την ίδια ώρα που τα αιματοβαμμένα σχέδια του δωδεκαμελούς πυρήνα των τζιχαντιστών που διέμενε στην πόλη σοκάρουν. 

Ετοίμαζαν τεράστιο χτύπημα

Οι αδίστακτοι τρομοκράτες προετοίμαζαν το μακελειό της Βαρκελώνης εδώ και έξι μήνες, ενώ σχεδίαζαν ακόμα μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες.

Θα έσφαζαν αθώους περαστικούς στην Καμπρίλς, κάτι που αποφεύχθηκε λόγω των μπλόκων που είχε στήσει η ισπανική αστυνομία μετά το χτύπημα στη Λας Ράμπλας.

Ενώ ετοίμαζαν μία ή και περισσότερες επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου στην Καταλονία, όπως δήλωσε και ο αρχηγός της τοπικής Αστυνομίας.