X

Πως οι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τον μακελάρη της Βαρκελώνης

Τι φώναζε στους αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός ο 22χρονος Μαροκινός. Δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, λέει ο επικεφαλής της αστυνομίας.

Ant1news

Νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε ο μακελάρης της Βαρκελώνης, το απόγευμα της Δευτέρας μετά από ανελέητο ανθρωποκυνηγητό από τις αστυνομικές δυνάμεις ολόκληρης της Ισπανίας, καθώς είχε αναγνωριστεί ως ο οδηγός του φορτηγού στην αιματηρή επίθεση στην Λας Ράμπλας.

Πάντως, η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε πως μολονότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του τελευταίου από τους υπόπτους που καταζητείτο, του 22χρονου Μαροκινού Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας. "Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα (που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη) των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς", είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Αναφερόμενος στη επιχείρηση εξουδετέρωσης του μακελάρη, ο Τραπέρο εξήγησε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου: η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας Σουμπιράτς.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 22χρονος Μαροκινός έφερε πάνω του μια ζώνη που έμοιαζε με ζώνη εκρηκτικών, ενώ λίγο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, φώναζε "ο Θεός είναι μεγάλος".

Νεκρός και ο ιμάμης

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

 

Ενώπιον του δικαστηρίου οι συλληφθέντες τζιχαντιστές

Ενώπιον δικαστηρίου στη Μαδρίτη εμφανίζονται σήμερα τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Καταλονία, από τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.

Οι τέσσερις αυτοί είναι οι μοναδικοί επιζήσαντες από τον 12μελή πυρήνα και μεταφέρθηκαν από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ένας από τους άνδρες είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι το οποίο έριξαν οι τρομοκράτες πάνω στους πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης. Παραδόθηκε στην αστυνομία ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος και ότι ο μικρότερος αδελφός του, ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που σκοτώθηκε στην Καμπρίλς, έκλεψε τα χαρτιά του.

 

Ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάζεται και ο Μοχάμεντ Αάλα, ο ιδιοκτήτης του Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς. Ένας από τους αδελφούς του, ο Σάιντ, σκοτώθηκε και ένας δεύτερος, ο Γιούσεφ, πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του στην έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο πυρήνας στην Αλκανάρ.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάμ συνελήφθη αφού τραυματίστηκε στην έκρηξη αυτή, ενώ ο Σάλαχ ελ Καρίμπ είναι ο ιδιοκτήτης του internet café που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να στέλνουν χρήματα στο Μαρόκο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης ο δικαστής πρόκειται να διαβάσει το κατηγορητήριο και στη συνέχεια θα τους ρωτήσει αν επιθυμούν να καταθέσουν. Αν οι κατηγορούμενοι απαντήσουν θετικά, θα τους ανακρίνει.

Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία το πιθανότερο είναι οι τέσσερις άνδρες να κριθούν προφυλακιστέοι για όσο διάστημα ο δικαστής συνεχίζει την έρευνα, η οποία ίσως διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια προτού μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη.