X

Μέρκελ: Η Τουρκία απομακρύνεται από το κράτος δικαίου

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει για τη μελλοντική της σχέση της με την Τουρκία τον Οκτώβριο...

Ant1news

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η Τουρκία απομακρύνεται γρήγορα από το κράτος δικαίου, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται εκεί, σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ.

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει για τη μελλοντική της σχέση της με την Τουρκία τον Οκτώβριο, περιλαμβανομένου του ερωτήματος αν θα αναστείλει ή όχι τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει τον διχασμό αναφορικά με το θέμα αυτό.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό μετά τη δήλωση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέρκελ, που επιδιώκει μια τέταρτη θητεία στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ πως είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως θα μιλήσει στους άλλους ηγέτες της ΕΕ για τον τερματισμό της βαλτωμένης ενταξιακής διαδικασίας.