X

Το όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη

Το σχέδιο του για την αναδόμηση της Ευρώπης παρουσίασε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ant1news

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε την Τρίτη σε ομιλία του στη Σορβόννη το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκαν η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

“Ο μόνος δρόμος που εγγυάται το μέλλον μας, είναι η αναδόμηση μιας Ευρώπης, κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής", ανέφερε ο κ Μακρόν ξεκινώντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι "μία βιώσιμη οικονομική δύναμη μπορεί να χτιστεί μόνο γύρω από ένα κοινό νόμισμα. Μέσω αυτής της Ένωσης μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ενωμένη Ευρώπη".

"Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα λύσει μαγικά όλα μας τα προβλήματα, δεν είναι να αμοιβαιοποιήσουμε τα παρελθόντα χρέη μας ή να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα της μίας ή της άλλη χώρας", είπε ο Γάλλος πρόεδρος. "Αυτό που έχει σημασία είναι να μειώσουμε την ανεργία, η οποία επηρεάζει έναν στους πέντε νέους".

 

Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, η Ευρώπη χρειάζεται κοινό προϋπολογισμό, για να "χρηματοδοτήσει κοινές επενδύσεις και να εξασφαλίσει την σταθερότητα όταν θα έχει να αντιμετωπίσει οικονομικά σοκ. Ένας προϋπολογισμός χριεάζεται μία ισχυρή πολιτική καθοδήγηση, της οποίας θα ηγείται ένας κοινός υπουργός και θα υπόκειται σε αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

“Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, "η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κοινό στρατό, κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και κοινό δόγμα δράσης", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος, προτείνοντας οι εθνικοί στρατοί των κρατών-μελών να δέχονται εθελοντικά στρατιώτες απ' όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Γαλλία θα κάνει το πρώτο βήμα, ανοίγοντας τις ένοπλες δυνάμεις της στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.