X

Mατωμένο δημοψήφισμα στην Καταλονία (βίντεο)

Βίαια σκηνικά με αστυνομικούς να χτυπούν με τα γκλομπ και πλαστικές σφαίρες τους ψηφοφόρους. Στους 761 οι τραυματίες. Πολίτες κυνηγούν την αστυνομία, ενώ μαίνεται η πολιτική κόντρα.

Ant1news

Το απόλυτο χάος επικρατεί στη Καταλονία, όπου επιχειρείται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την απόσχισή της από την Ισπανία, με το δημοψήφισμα να έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης και ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει όλα τα εκλογικά κέντρα, κατάσχοντας τα ψηφοδέλτια και τις κάλπες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, συνολικά 92 εκλογικά κέντρα έκλεισαν από την Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ενός κοριτσιού, για επίθεση κατά των Αρχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι τοπικές Αρχές της Καταλονίας και οι Αρχές της Ισπανίας:

-Η Ισπανική Αστυνομία έχει κλείσει 46 εκλογικά κέντρα

-Η Πολιτική Προστασία έχει κλείσει 46 εκλογικά κέντρα

-Η Αστυνομία της Καταλονίας (Mossos) έχει κλείσει 244 εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με την καταλονική κυβέρνηση έχουν στηθεί περισσότερα από 2000 εκλογικά κέντρα σε όλη την Καταλονία, για το δημοψήφισμα, κάτι που σημαίνει ότι στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανοιχτά. 

Οι ψηφοφόροι, όμως, δεν κάνουν πίσω και έχουν κατακλύσει τα εκλογικά κέντρα, οι είσοδοι των οποίων έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης με την αστυνομία. Αστυνομική ασπίδα έχει περικυκλώσει τα κέντρα, με τους αστυνομικούς να χτυπούν με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες τον κόσμο, ακόμα και τους ηλικιωμένους, προκαλώντας αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο και φυσικά νέα κόντρα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Υγείας της Καταλονίας, συνολικά 761 άτομα έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλη την επαρχία της Καταλονίας, αλλά και στη Μαδρίτη. Ένας άνδρας μάλιστα, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, έχει τραυματιστεί από πλαστική σφαίρα στο μάτι, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βαρκελώνης, ώστε να υποβληθεί σε επέμβαση.

 

 

 

Tην ίδια ώρα, οι πολίτες κυνηγούν και απωθούν, σε λίγες περιπτώσεις, τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί εννέα ένστολοι. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ανήρτησε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, καταγγέλλουν την αδικαιολόγητη χρήση βίας, ζητώντας τον τερματισμό της. Μάλιστα η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί.

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, παρατηρητής του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, μιλά στον ΑΝΤ1

Λόγω της εκτεταμένης βίας που εξαπλώνεται σε όλη την Καταλονία, η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της διεξαγωγής του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας και ως εκ τούτου ο αγώνας ακυρώνεται, όπως και οι υπόλοιποι προγραμματισμένοι για σήμερα ποδοσφαιρικοί αγώνες του καταλανικού πρωταθλήματος.

Η καταλανική ομάδα, ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια, γνωστοποίησε ότι το παιχνίδι με την Λας Πάλμας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

«Η Barcelona καταδικάζει τα γεγονότα που διαδραματίζονται σήμερα σε πολλά μέρη της Καταλονίας, με σκοπό να εμποδιστούν οι πολίτες να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να εκφραστούν ελεύθερα.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των γεγονότων, αποφασίστηκε ότι ο αγώνας της Barcelona ενάντια στην Λας Πάλμας θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, καθώς η Ομοσπονδία αρνήθηκε την αναβολή του».