X

Ιρλανδία: Χιλιάδες διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην άμβλωση (βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά «πλημμύρισαν» το Δουβλίνο ζητώντας το δικαίωμα της επιλογής και της ασφάλειας στην έκτρωση.

Ant1news

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χθες στο Δουβλίνο ζητώντας τη χαλάρωση των ιρλανδικών νόμων για την άμβλωση, ενόψει το δημοψηφίσματος για το ζήτημα, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ιρλανδική κυβέρνηση.

Γυναίκες, άνδρες και παιδιά κατέκλυσαν τους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν “Repeal the 8th”  , ζητώντας δηλαδή την αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου που απαγορεύει την έκτρωση.

Η Ιρλανδία – και η Βόρεια Ιρλανδία – έχουν έναν από τους αυστηρότερους νόμους του κόσμου για την έκτρωση, η οποία απαγορεύεται εξισώνοντας τη ζωή της εγκυμονούσας με αυτήν του εμβρύου.

Στην αυστηρά καθολική χώρα, με τον πρώτο ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό της ιστορίας της, η έκτρωση δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση (ούτε σε αυτές του βιασμού, των ανήλικων μητέρων, της δυσπλασίας ή τη μη βιωσιμότητας του βρέφους), παρά μόνο στην περίπτωση που βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκυμονούσας, κάτι που επετράπη με νόμο του 2013, μετά το θάνατο μίας νεαρής γυναίκας, από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη στην οποία της είχαν απαγορεύσει να προβεί.

 

Μόνο το 2016 περισσότερες από 3000 γυναίκες από την Ιρλανδία ταξίδεψαν στην Αγγλία, για να κάνουν έκτρωση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, όμως σύμφωνα με τους ακτιβιστές ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του νόμου, τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στον ιρλανδικό λαό.

 

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου έχει επικριθεί από διεθνείς οργανισμούς, για την πρακτική της, ουκ ολίγες φορές. Την περασμένη άνοιξη άλλωστε βάσει απόφασης των Ηνωμένων Εθνών είχε αποζημιώσει γυναίκα που αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Βρετανία προκειμένου να κάνει έκτρωση, λόγω δυσπλασίας του εμβρύου που κυοφορούσε.

Οι ακτιβιστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της έκτρωσης, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πλειονότητα των πολιτών θέλει την αλλαγή.