X

Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων στη Γερμανία (φωτο)

Δύο άνδρες που είναι μαζί επί 38 χρόνια ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στο Βερολίνο.

Ant1news

Έγινε ο πρώτος γάμος ομόφυλων στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ανδρών, που είναι μαζί εδώ και 38 χρόνια και μόλις σήμερα κατάφεραν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης σε δημαρχείο του Βερολίνου.

Ο Karl Kreile και ο Bodo Mende ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στο δημαρχείο της συνοικίας Schöneberg, στο Βερολίνο.

«Μετά από 38 χρόνια μαζί, έφτασε επιτέλους η μέρα την οποία περιμέναμε πολύ καιρό» είπε ο 59χρονος Kreile στον Guardian λίγο πριν την έναρξη της τελετής.

Η υιοθέτηση του δικαιώματος του γάμου για όλους και το άνοιγμα της υιοθεσίας παιδιών στους ομοφυλόφιλους είναι δύο βήματα που γίνονται στη Γερμανία χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και οι πολιτικοί είναι στην πλειονότητά τους θετικά διακείμενοι.

 

Σήμερα, αν και Κυριακή, πολλά δημαρχεία παράμειναν ανοικτά, όπως αυτά του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης, προκειμένου να γιορτάσουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων, που από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία που τους νομιμοποιεί.

 

Ωστόσο, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το λογισμικό που χρησιμοποιεί η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία δεν θα είναι σε θέση να καταχωρίσει επισήμως ως παντρεμένους ένα ζευγάρι ανδρών ή ένα ζευγάρι γυναικών μέχρι τον επόμενο χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποια έγγραφα θα αναφέρονται ως «η σύζυγος» και «ο σύζυγος».

 

Ο νόμος για τον «Γάμο για όλους» ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου και άλλαξε τον Αστικό Κώδικα της Γερμανίας, ορίζοντας τον γάμο ως «ισόβια ένωση μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικού ή ίδιου φύλου». Έτσι η Γερμανία έγινε τη 15η χώρα της ΕΕ που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.

 

Τα ομόφυλα ζευγάρια που επισημοποιούν τη σχέση τους έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία αλλά και τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδί. Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα. Ακόμη τα παιδιά που γεννιούνται από ζευγάρια λεσβιών δεν μπορούν να έχουν και τις δύο ως «νόμιμες» μητέρες.