X

Αντίποινα από τη Μαδρίτη για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Η κυβέρνηση Ραχόι απειλεί τους Καταλανούς με εφαρμογή του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος…

Ant1news



Δεν αποκλείει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ραφαέλ Καταλά,  την εφαρμογή στην Καταλονία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Παράλληλα εξήρε τη στάση που τήρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις την Κυριακή προκειμένου να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Όσον αφορά στη δράση της αστυνομίας, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική»...

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.

Μιλώντας, εξάλλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero είπε πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάστηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μην γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

Θέση για τα όσα συνέβησαν στην Ισπανία πήρε το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη κρατική βία και καταστολή, που άσκησε η ισπανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Αυτή η πολιτική οξύνει εθνικιστικές και διχαστικές λογικές κι απ’ τις δυο πλευρές, ενώ τροφοδοτεί τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Ισπανία, που είναι ξένοι προς τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα".