X

Έτοιμη να κηρύξει την ανεξαρτησία της η Καταλονία

Ο αντίκτυπος του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία και οι προειδοποιήσεις από τον Βασιλιά της χώρας.

Ant1news

Η Καταλονία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία πιθανόν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Καταλανός πρόεδρος, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά σε μια ρήξη που απειλεί τα δημοκρατικά θεμέλια της χώρας.

Ωστόσο, πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα.

 «Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί κι ενώ το μπραντ ντε φερ μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.  

Η συνταγματική κρίση έχει οδηγήσει σε πτώση το ευρώ, τις ισπανικές μετοχές και τα ομόλογα της χώρας, ενώ η ισπανική θυγατρική της Volkswagen VOWG_p.DE, η SEAT προειδοποίησε για διακοπή των δραστηριοτήτων της, λόγω των εκτεταμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Εν τω μεταξύ η καταλανική τράπεζα Caixabank CABK.MC και ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τον κόσμο ότι οι τραπεζικές καταθέσεις τους είναι ασφαλείς.

Ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, σε δηλώσεις του στο BBC που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ανέφερε πως θα ζητήσει από την τοπική Βουλή να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το δημοψήφισμα του περασμένου Σαββατοκύριακου. Η Μαδρίτη θεωρεί παράνομο το δημοψήφισμα, σύμφωνα και με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

 

Ο Ισπανός Βασιλιά Φελίπε κατηγόρησε την Τρίτη τους ηγέτες, οπαδούς της απόσχισης, ότι γκρεμίζουν τις δημοκρατικές αρχές και διχάζουν την καταλανική κοινωνία, ενώ δεκάδες χιλιάδες πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για τις βιαιότητες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια του δημοψήφισματος την Κυριακή.

«Θα κηρύξουμε την ανεξαρτησία 48 ώρες αφού καταμετρηθούν όλα τα επίσημα αποτελέσματα», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του BBC. «Αυτό πιθανόν να ολοκληρωθεί μόλις έχουμε όλες τις ψήφους από το εξωτερικό στο τέλος της εβδομάδας και ως εκ τούτου, θα μπορούμε μάλλον να τις αναρτήσουμε το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Πουτζμτεμόν δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας αφού περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία. 

 

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν την ψηφοφορία έδειξαν ότι την ανεξαρτησία υποστηρίζει μια μειοψηφία της τάξης του 40% στην περιφέρεια. Ωστόσο, η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Διάλογο ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε και πάλι την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο για να εκτονώσουν τη μερικές φορές βίαιη σύγκρουση σχετικά με τα αιτήματα για ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο άρχισε μια συζήτηση για την κατάσταση.