X

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σόιμπλε

Πέρασαν 27 χρόνια από την μέρα που σημάδεψε για πάντα τη ζωή του Γερμανού πολιτικού.

Ant1news

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων, αποκτώντας λίγους φίλους και πολύ περισσότερους εχθρούς. Όλοι όμως έχουμε συνδέσει την εικόνα του με το αναπηρικό αμαξίδιο πάνω στο οποίο συμμετέχει σε όλες του τις πολιτικές δραστηριότητες.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την τραγωδία που έζησε ο Γερμανός πολιτικός και εξαιτίας της καθηλώθηκε στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Τον Οκτώβριο του 1990 η Γερμανία βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό. Στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους θα διεξάγονταν οι πρώτες εκλογές μετά την ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε περιόδευε εκείνο το διάστημα στην εκλογική του περιφέρεια στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, διεκδικώντας την επανεκλογή του στην ομοσπονδιακή Βουλή. Ο - τότε - υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας ήταν 48 ετών.

 

 

Στις 12 Οκτωβρίου του 1990, ο Σόιμπλε πραγματοποίησε ομιλία σε μπιραρία στο χωριό Οπενάου. Μετά το τέλος της ομιλίας και την ώρα που ο υπουργός συνομιλούσε με τους ψηφοφόρους του, ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν ξεπετάγεται ανάμεσα από το πλήθος και πυροβολεί με ένα 38άρι τον Σόιμπλε. 

Ο τελευταίος μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί καταφέρνουν να του σώσουν τη ζωή. Ωστόσο, το τίμημα ήταν ακριβό, καθώς ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επλήγη, μεταξύ άλλων, στη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στα κάτω άκρα.

 

Τελικά, στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1990, ο Σόιμπλε εκλέγεται πανηγυρικά βουλευτής. Σημειώνεται ότι πέντε χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1995, συγχώρεσε δημόσια τον παραλίγο δολοφόνο του. Με τον τρόπο αυτό, εκτίναξε στα ύψη τη δημοτικότητά του.