X

Ρυθμιστής η ακροδεξιά στην Αυστρία

Ανησυχεί την Ευρώπη τυχόν ακροδεξιά συμμετοχή στη μελλοντική κυβέρνηση της Αυστρίας.

Ant1news

Τα 183 μέλη της νέας Βουλής για τα επόμενα πέντε χρόνια κλήθηκαν να εκλέξουν, την Κυριακή, 6,4 εκατομμύρια Αυστριακοί.

Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη, καθώς ενδέχεται να προκύψει ακροδεξιά συμμετοχή στη μελλοντική κυβέρνηση.

 Τα exit polls δείχνουν νίκη του Λαϊκού Κόμματος υπό τον 31χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς ενω για την δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Κανένα από τα τρία κόμματα, πάντως, δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική να αποκτήσει πλειοψηφία και να κυβερνήσει χωρίς... δεκανίκι.

 

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν έχει δηλώσει ότι εάν δεν κερδίσει τις εκλογές θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Επομένως το Λαϊκό Κόμμα είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς - μια συμμαχία που φαίνεται να προτιμά το 40% των Αυστριακών.

 

Ο ρόλος του προέδρου

Το επόμενο βήμα μετά τις κάλπες θα είναι η συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης με ορίζοντα πενταετίας. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν εβδομάδες.

Η νέα Βουλή θα συνεδριάσει μέσα σε 30 ημέρες από τις εκλογές και θα αποτελείται από 183 έδρες συνολικά.

Ο καταμερισμός εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το απαιτούμενο όριο του 4% για να μπουν στη Βουλή ή να κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στην απευθείας ψηφοφορία στις περιφέρειες.

Ο Πράσινος πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, εκτός του ότι θα χρήσει τον επόμενο καγκελάριο, έχει το δικαίωμα να απορρίψει τις επιλογές του για τα υπουργικά αξιώματα εάν κρίνει «ακατάλληλους» τους υποψηφίους.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι ακροδεξιοί συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και θελήσουν να προωθήσουν τους πιο ακραίους σε υπουργικά πόστα, πιθανότατα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την άρνηση του προέδρου...