X

Αυστρία: Νίκη του Κουρτς και θρίαμβος της ακροδεξιάς

Μεγάλη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Τα ποσοστά του κάθε κόμματος και οι προεκλογικές υποσχέσεις του νέου Καγκελάριου.

Ant1news

Τρομακτική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία, όπως δείχνουν τα exit polls των σημερινών εκλογών για το σχηματισμό του κοινοβουλίου της χώρας. 

Ο 31χρονος Σεμπαστιάν Κουρτς γίνεται ο πιο νέος Καγκελάριος της Αυστρίας, αφού το κόμμα του κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο συντηρητικός Κουρτς και το People’s Party κερδίζουν το 31,6% των ψήφων, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 62 βουλευτικές έδρες.

Το ακροδεξιό κόμμα Freedom Party, που ως κεντρική του ιδεολογία τάσσεται κατά των προσφύγων, έρχεται τρίτο με ποσοστό 25,9%, που μεταφράζεται σε 51 βουλευτικές έδρες και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 27,1 % των ψήφων, που σημαίνει 53 έδρες.

Το Νέο Αυστριακό και Φιλελεύθερο Φόρουμ (ΝEOS) συγκεντρώνει το 5,1% των ψήφων, κερδίζοντας 9 έδρες, όσες ακριβώς είχε και στις εκλογές του 2009.

Ακολουθούν οι Πράσινοι, που έχουν χάσει ποσοστό 8,6% από το αντίστοιχο ποσοστό τους το 2013, καθώς συγκεντρώνουν το 5,1%, το οποίο σημαίνει ότι μένουν εκτός Βουλής. 

Στον Κουρτς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων εκλογών, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -- εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα -- ανακοίνωσε στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. 

Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση -- που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της -- να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

 Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, "αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο". 

Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διετέλεσε επί ένδεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε πέρυσι η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.

Τον νικητή των εκλογών συνεχάρη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

 

Οι υποσχέσεις του Κουρτς

Η αντιμεταναστευτική πολιτική ήταν στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στην Αυστρία. Η χώρα το 2015 αποτέλεσε το διάδρομο των προσφύγων περίπου 900.000 προσφύγων προς τη Γερμανία, ενώ την ίδια χρονιά 68.000 αιτήσεις για άσυλο, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναλογικά με τον πληθυσμό της, πανευρωπαϊκά.

 

Ο Κουρτζ είχε υποσχεθεί ότι αν εκλεχθεί θα μειώσει την ανεργία και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ υποσχέθηκε πως δε θα επιτρέψει την επανάληψη του προσφυγικού κύματος του 2015, και ότι θα περικόψει τις παροχές που έχουν δοθεί στους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2016 είχε ολοκληρωθεί το εκλογικό θρίλερ για την εκλογή Προέδρου της Αυστρίας με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να κερδίζει με ελάχιστες ψήφους τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ, κι αυτό μετά από επάνάληψη της εκλογικής διαδικασίας, λόγω αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον ακροδεξιό υποψήφιο.